Magyar gazdaság

"A piac kielégítetlen" - Fordulat a Fidesz gazdaságpolitikájában?

A célokkal mindenki egyetért, a csalódást a célokhoz vezető út hiánya okozhatja a befektetőkben - így reagált a tegnap kormányzati reformcsomagra Petschning Mária Zita közgazdász a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Ez a hatodik alkalom volt, amikor a piac nagyon várta, hogy a kormány határozza meg azokat az eszközöket, reformokat, amelyekkel valóban stabilizálni lehet a fenntartható növekedést, és a deficitcsökkentő pályát. A piac megint kielégítetlenül maradt, mert jóval kevesebbet tudott meg a beszédek alapján a kormánytól, mind ami a korábban kiszivárogtatott hírekben szerepelt – reagált a keddi kormányzati reformcsomag-bejelentésre Petschning Mária Zita.

Annak ellenére is csalódást kelthetett mindez a befektetőkben, hogy a célokkal – az államadósság csökkentésével és az újratermelődése megakadályozásával, a minél tartósabb növekedéssel – mindenki egyetért – tette hozzá a kutató.

„Csak azt nem tudtuk meg, hogy mindezt hogyan fogjuk elérni. Kaptunk a múltról egy részletes elemzést, meghatározták a távoli célokat, csak az oda vezető út kövezetét nem mutatták be” - hangoztatta a közgazdász, aki szerint mindössze annyi pontosítás következett be, hogy megtudtuk: melyik minisztériumnak melyik reformcsomagot milyen határidőre kell letennie az asztalra.

Fordulat a Fidesz gazdaságpolitikájában?

Az egész kilencszázmilliárdos csomagnak nagyobbik része kiadáscsökkentés, a kisebbik része pedig a bevételek növelése. Itt egy óriási fordulat van az egy évvel ezelőtti Fidesz-beszédhez és a kormányzati megnyilvánulásokhoz képest".

Mert korábban arról volt szó, hogy nagyon erőteljes adócsökkentésekkel felpörgetik a gazdaságot, a kiszámítható gazdaságpolitika lehetővé teszi a foglalkoztatás bővítését, a növekedést, és ez teremti meg az egyensúlyt. Most pedig ennek az ellenkezőjét láthatjuk: az elsődleges szempont lett a deficitcsökkentés, az adósságcsökkentés, az egyensúlyteremtés – és majd ezektől várnak nagyobb növekedést - hangzott az okfejtés.

A bevételnövelő intézkedések Petschnig szerint csalódást keltőek, mert a bankadó összegét nem viszik le felére, hanem teljes összeget kell fizetniük a pénzintézeteknek; arról is szó volt, hogy mindenkire kiterjesztik a tíz százalékos nyereségadót, de ezt is visszavonták 2013-2014-re vonatkozóan

Van, amihez több idő kell

"Vannak konkrétumok, de az biztos, hogy néhány intézkedésnél későbbi határidők vannak megjelölve. Ezt részben elfogadhatónak tartom, hiszen a MÁV átalakítása húsz éve húzódó ügy és nyilván időt igényel. Vagy ha valaki hozzá akar nyúlni a nyugdíjrendszerhez, a rokkantsági nyugdíjas ellátáshoz, azt nem lehet csak úgy elővenni" – reagált megértően Bod Péter Ákos.

Másfelől pedig teljesen igaz, hogy néhány intézkedést már nyugodtan meg lehetett volna hozni, ha a kormányzat tavaly nyáron előre látja, hogy nem lehet arra számítani, hogy a majd megoldja a problémákat. Látszik, hogy erről nincsen szó – a növekedésünk pozitív szám, de nem fenomenális – folytatta okfejtését a közgazdász professzor.

A most bejelentett intézkedésekben valóban megszorítás – bár ezt a szót nem szeretik most a politikusok -; vannak benne költség- és kiadáscsökkentések – tette hozzá Bod Péter Ákos. “Olyan is van benne, ami nagyon fájni fog, személyesen is, most szóba hozom: a felsőoktatás úgy szerepel a bejelentésben, mint aminek hozzá kell járulni az államadósság csökkentéséhez. Ezt nem tudom másként értelmezni, mint hogy pénzt akarnak kivenni az oktatási rendszerből. Nem lesz könnyű” - hangzott az interjúban.

A makroszámok rendben vannak - a tartalom lesz az érdekes

"Részben a realitás győzött. Annak örülök, hogy bizonyos tételeknél visszalépett a kormányzat a realitás talajára" – reagált Bod Péter Ákos. A közgazdász nem támogatja, túlságosan alacsonynak találja a tíz százalékos nyereségadót, és főleg annak esetleges egyetemleges kiterjesztését minden vállalkozásra. Különösen úgy, hogy közben szükség van bevételekre a központi költségvetésnek és ezért óriási adóterhelést vetnek ki az egyes szektorokra – hangoztatta Bod Péter Ákos.

Vannak olyanok is a bejelentett intézkedések között, amelyek bár logikusak, de fájnak, például az, hogy ne legyen olyan könnyű korengedményesen nyugdíjba menni, holott bizonyos pályákra – rendvédelmi szervekhez – ennek tudatában mentek a munkavállalók. A pénzpiac ugyanakkor nagyon nem ugrott meg a hírekre – kell várni egy-két napot, amíg a londoni elemzők elvégzik a bejelentések analízisét - fűzte hozzá.

“Aki többet várt, az csalódott, de azért vannak makrogazdasági keretek, amik elég világosak. A költségvetési hiány nem lesz túl nagy, a gazdaság növekedni fog, ebből jön egy deficitcsökkenési pálya – nem túl meredek, de elég hihető. A makroszámokkal azt hiszem, ki lehet békülni, a tartalma lesz majd nagyon izgalmas” - mondta Bod Péter Ákos.

Foglalkoztatás: “Isten kegyelméből” a csúszás behozható

"Nekem az egyik gondom éppen ez, hogy a foglalkoztatás növekedése, ami minden programban kiemelt tétel volt, ez valahogy úgy elsikkadt" – mondta Petschning Mária Zita. Most megint arról van szó, hogy a nemzeti közfoglalkoztatási programot 2012 január elejétől fogják csak bevezetni. Tehát itt komoly csúszások vannak, hatalmas késlekedésben van az egész közmunka-program - tette hozzá. “Sok a szó, az eltelt idő alatt sokkal több tettnek kellett volna a szavakat követnie, de még mindig nem látjuk a tetteket” - hangzott az érvelés.

Azt lehet látni, hogy van egy-két terület, ahol sok mindennek kell még történnie, de a részleteken még dolgoznak – fűzte hozzá Bod Péter Ákos. “Lehet kritizálni, hogy miért nem kaptunk világosabb bejelentést. De még mindig jobb ez, mintha valamit eldöntenének és az nem lenne kivitatva. Láttunk egy-két intézkedést, ami derült égből jött elő az elmúlt időszakban  – ez egy fokkal jobb. Még jobb lett volna, ha már az idei költségvetésben beépült volna az intézkedések legalább egy része. Ez egy három-öt hónapos csúszás, isten kegyelméből be lehet hozni, ha keményen dolgoznak” - mondta Bod Péter Ákos.

Oszkó Péter blogjában szintén kételyeit fejezi ki az eddigi intézkedések foglalkoztatásnövelő és növekedést serkentő hatásáról: Nem segít az adócsomag - a minimálbéresek táborát növeli

okozhatja a befektetőkben - így reagált a tegnap kormányzati reformcsomagra Petschning Mária Zita közgazdász a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.Duna Televízió-->

adócsökkentés Petschnig Mária Zita államadósság deficit kormány reformcsomag
Kapcsolódó cikkek