Magyar gazdaság

Aggasztó a helyzet - Orra bukhat az idei büdzsé

A tavaly év végénél valamivel kedvezőbben indult 2011, már ami a makroadatokat illeti.

Az üzemanyagok és az élelmiszerek drágulása ellenére stabilizálódni látszik a belső piac, noha kirobbanó növekedésről nem lehet egyelőre beszélni. Aggasztónak tűnik viszont a költségvetés helyzete, az első hónapok rávilágítottak, hogy milyen nagy mértékben támaszkodik az idei gazdálkodás az egyszeri és ideiglenes tételekre, mint amilyenek a különadók és a magán-nyugdíjrendszerből visszatérő

Januárban éves szinten a nettó bérek jobban nőttek, mint a bruttó jövedelmek – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal. A bruttó bér 1,6, míg a gyerekkedvezmény nélkül számított nettó kereset 3,3 százalékkal emelkedett 2010 januárjához képest. Az utóbbi hetekben heves vitákat okozott az szja-módosítás. Az, hogy a nettó bérek jobban nőttek, mint a bruttó jövedelmek, jól mutatja: összességében mégiscsak csökkent az szja-teher. Már egy gyermek mellett is valamennyi adózó jobban jár az idén, mint tavaly.

Az év első két hónapjában felhalmozódott az éves deficitcél 81,4 százaléka – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartási adataiból. Ebben azonban komoly szerepe van annak, hogy az idén igencsak felerősödött a büdzsé amúgy sem elhanyagolható szezonalitása. Az elsősorban a Nyugdíjbiztosítási Alapot kiegyensúlyozni hivatott magán-nyugdíjpénztári bevételek ugyanis többségében az év végére folynak be, az 530 milliárd forintos tétel az éves hiánycél több mint háromnegyedét teszi ki.

Míg korábban már 2010 második felére várták szakértők a belső kereslet fellendülését, még ez év januárjában is csak stagnálásra futotta – jelentette a KSH. Az egy esztendővel korábbihoz mért 0,1 százalékos bővülési ütem csak a decemberi, 1,7 százalékos csökkenéshez képest számít kedvezőnek. Havi alapon – szezonálisan kiigazítva – azonban 0,7 százalékos bővülés volt, ez ugyancsak a gyenge decemberre vezethető vissza.

KSH infláció orrnehéz Nyugdíjbiztosítási Alap szja költségvetés
Kapcsolódó cikkek