Magyar gazdaság

Ausztriában mások a fiatalok? Kötelezővé tennék a szakképzést

Hónapról-hónapra egyre több a fiatalkorú munkanélküli Ausztriában. Az osztrák szociális miniszter ezért 15 éves kortól kötelezővé tenné a szakképzést, aki pedig ennek nem tesz eleget, a szociális segélyek megkurtításával kell felelnie.

Havonta közel 10 ezer 19 éven alatti új munkanélkülit jegyeznek az osztrák munkaügyi hivatalok. Ezen szeretne változtatni Rudolf Hundstorfer szociális ügyekért felelős miniszter, aki az alapképzés után a tanonc jellegű szakképzést kötelezővé tenné a fiataloknak. Az, aki ebben nem vesz részt, attól megvonják a szociális támogatások egy részét, köztük a családi pótlékot (Ez a terv gyakorlatilag éppen az ellenkezője annak, amit Magyarországon terveznek.

A miniszter ötletére a kormánykoalíciós partnerek is nyitottak. Reinhold Mitterlehner, osztrák gazdasági miniszter a Pressének úgy nyilatkozott: a terv megvalósítása mindenkinek kedvező lenne, hiszen sok fiatalt irányítani kell, hogy el tudja dönteni, hogy mivel is szeretne foglalkozni. A miniszter egyelőre Hundstorfer konkrét javaslataira vár.

Az indoklás szerint a fiatalok a munkaerőpiacok passzívként, szociálisan eltartottként jelennek meg. Azok a fiatalok, akik nem találnak munkát, hónapról-hónapra egyre nehezebb a munkaerőpiacra bevonni. A legtöbbnek egyébként is otthoni problémái miatt nem tudnak képzésben részt venni.

Johannes Kopf, az osztrák munkaerő-piaci szolgálat (AMS) egyik vezetője támogatja a 15 éves kor után tartó kötelező képzést. Szerinte egyértelmű, hogy a képzés és a foglalkoztatottság között összefüggés van. Mint mondja, meg van győződve arról, hogy az ötlet sikeres lesz. Kopf egy korábbi OECD tanulmányra hivatkozik, amely szerint a tervezet az osztrák fiatalok 11 százalékát érinti.

Azzal azonban a szakember is egyetért, hogy a gyerekek képzése a szülők felelőssége, s ez a felelősség nem szűnik meg a 15 éves kor betöltésével. Kopf szerint a fiatalkori elsősorban a lányokat, s közülük is inkább a bevándorlókat érinti.

munkanélküliség tankötelezettség foglalkoztatottság 15 év fiatalok OECD Ausztria
Kapcsolódó cikkek