Magyar gazdaság

Csökkentek a görög lakosság megtakarításai

Görögországban folytatódott a vállalati és a lakossági bankbetétállomány csökkenése januárban. Decemberhez képest 2 százalék volt a mérséklődés - közölte a görög központi bank kedden.

A betétállomány 4,1 milliárd euróval 204,8 milliárdra zsugorodott januárban az előző havi 208,9 milliárd euróról. Tavaly a vállalati és a lakossági betétállomány 12,2 százalékkal, azaz csaknem 29 milliárd euróval esett.

    A betétállomány hosszabb ideje tartó folyamatos csökkenése azzal függ össze, hogy az ország kormánya drákói megszorításokat vezetett be, hogy idén 7,4 százalékra faragja le a GDP-arányos államháztartási hiányt a tavalyi 9,4 százalékról és a 2009-es évi 13,61 százalékról. A görög kormány vállalta, hogy 2014 végére 3 százalék alá szorítja a deficitet.

Az államháztartási hiányt részben azzal tervezi csökkenteni a görög kormány az idén, hogy egyebek között mérsékli a veszteséges állami vállalatok, valamint az egészségügy kiadásait, miközben az áfa kulcsát 11 százalékról 13 százalékra növeli.

    Az euróövezeti tagország pénzügyi összeomlását az (EU), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) akadályozta meg egy 110 milliárd eurós hitelkeret megnyitásával tavaly tavasszal.

gazdasági válság mentőcsomag Görögország betétek adósválság
Kapcsolódó cikkek