Magyar gazdaság

Heted-annyi közmunkás lehet, mint Bajnai idején

Az egész "széllel bélelt" Széll Kálmán tervnek az egyetlen eredménye, hogy a Fidesz kormány ráébredt arra, hogy a legfontosabb a költségvetési egyensúly megtartása – véli Petschnig Mária Zita.

A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint ehhez azonban az ráhatására is szükség volt. A tavalyi költségvetési hiány elérheti a négy, négy és fél százalékot is, Petschnig Mária Zita szerint azonban ennek nem lesz hatása, inkább a Fidesz-kormány terveit övező várakozás befolyásolja a piacokat. A Pénzügykutató Zrt. előrejelzése szerint 2011–ben 2,3 százalékkal nő a és 4 százalék lesz az A szakemberek szerint bár csökkennek a reálkeresetek, mégis többet fogyasztunk majd.

A Pénzügykutató előrejelzése alapján az euró árfolyama decemberben 276 forint lehet, a dolláré 200 forint. Petschnig Mária Zita az ATV-nek nyilatkozva külön említette az Orbán-kormány programját, melynek részeként csupán 12 ezren tudtak dolgozni, míg a Bajnai-kormány idején, éves szinten 84 ezren tudtak.  A nemzeti közmunka program sokkal bürokratikusabb lett, ami jelentősen nehezítette a helyzetet - tette hozzá a szakember.

A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint megerősítették, hogy a kormány által jelzettnél magasabb lehet a költségvetési hiány, de a fent említett 4,5 százalékot a többség túlzásnak tartja. Samu János , a Concorde makrogazdasági elemzője szerint „hihető” a 4,5 százalékos költségvetési hiány, azonban ő arra számít, hogy ennél valamelyest alacsonyabb lesz az érték.

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza azt emelte ki, ha a tavalyi költségvetési hiány rosszabb lesz a vártnál, az az ideit tehermentesíti. Ha arra az évre könyvelnek el tételeket, melyek pénzforgalmilag idén kerültek kifizetésre, akkor az idei maastrichti hiány kedvezőbb lehet.

Barta György , a CIB Bank vezető közgazdásza azt mondta, ha magasabb lesz a költségvetési hiány a célnál, az legfeljebb visszafogott piaci reakciót válthat ki. Véleménye szerint nagy meglepetéssel nem szolgál a célnál némileg nagyobb hiány: a kormány is jelezte, hogy nem teljesül az ESA-hiány (maastrichti) az önkormányzatok miatt.

pénzügykutató Petschnig Mária Zita Bajnai költségvetési hiány közmunka-program
Kapcsolódó cikkek