Magyar gazdaság

Hihetetlen? - Moszkva kiteszi az igazgatótanácsokból a minisztereket

Dmitrij Medvegyev elnök tíz olyan - a külföldiek oroszországi befektetéseit érintő - lépést nevezett meg, amelyek célja megszűntetni az üzleti életet fenyegető fő veszélyeket.

A tervezett intézkedéseknek véget kell vetniük az üzleti élet számára "rémálomnak" tekintett három jelenségnek: az adóterhek növekedésének, a korrupciónak és az adminisztratív akadályoknak. Ennek érdekében Moszkva számos új intézkedést hoz.

Medvegyev arra kérte a miniszterelnök-helyetteseket és a minisztereket, ne nehezteljenek azért, ha a közeljövőben visszahívják őket a vállalatok igazgatótanácsának tagjai közül. Ennek kapcsán saját tapasztalatait említette, hiszen maga is hosszú ideig dolgozott egyszerre kormány tisztviselőként és a Gazprom igazgatótanácsának tagjaként.

Medvegyev közlése szerint az üzleti szféra élénkítése céljából a Vnyesekonombank (VEB) alapot hoz létre 2 milliárd dolláros kezdeti tőkével. A befektetések ösztönzését szolgáló forrás fokozatosan éri el teljes, tíz milliárd dolláros nagyságát. Az orosz kabinet reményei szerint a nyár közepére felálló alap az ott elhelyezett összeg legalább ötszörösét vonzza majd az országba. Az alapot az elnök megfogalmazása szerint a legjobb külföldi specialisták kezelik majd.

A jövőben új posztot hoznak, létre, a leendő befektetési biztos feladata lesz a magánbefektetések koordinálása. Moszkva emellett szeretné elérni, hogy a cégek kisebbségi tulajdonosai az igazgatótanács működésének minden részletét megismerhessék.

 

elnök igazgatótanács Medvegyev VEB befektető befektetés Vnyesekonombank
Kapcsolódó cikkek