Magyar gazdaság

Japán - Magyarország rendkívüli uniós ülést hívott össze

A japán földrengés tapasztalatai és a legfrissebb észak-afrikai fejlemények fényében az Európai Uniónak át kell tekintenie a helyzetet az energiabiztonság területén és az energiapiacokon - jelentette ki Fellegi Tamás hétfő reggel Brüsszelben.

A nemzeti fejlesztési miniszter az EU-tagországokból érkezett kollégáival folytatott találkozóra érkezett a belga fővárosba. A rendkívüli ülést az uniós soros elnök Magyarország hívta össze, miután a földrengés után a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet kérdéseket vetett fel az európai erőművek biztonságával kapcsolatban is, az észak-afrikai fejlemények pedig az energiapiacok alakulására lehetnek hatással.

Az uniós illetékesek - köztük Fellegi Tamás is - többször megerősítették, hogy az tagállamait nem érintik közvetlenül a japán környezeti katasztrófa hatásai. A tagországok lényegében már megállapodtak arról, hogy atomerőműveiket biztonsági és kockázati állapotfelmérésnek (stressz-tesztnek) vetik alá, hogy kiderüljön, kellően védettek-e az uniós államok egy hasonló vagy akár más jellegű katasztrófa esetén.

Ami az észak-afrikai helyzetet illeti, a nyilatkozatok szerint az EU-t egyelőre nem fenyegetik energiabeszerzési nehézségek. Célszerű ugyanakkor áttekinteni annak a nemzetközi piacokra tett hatását, mert azokhoz az uniónak is alkalmazkodnia kell.

Mindkét témával foglalkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek hétfői ülése, illetve az állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki értekezlete is. Az energiaügyi kérdésekről soros elnökként Fellegi Tamás tájékoztatja ezt a két fórumot.

földrengés rendkívüli ülés fellegi energiapolitika stressz teszt Japán
Kapcsolódó cikkek