Magyar gazdaság

Kétharmados adótörvények?

Csak a jelen lévő képviselők kétharmadának egyetértésével lehetne a közteherviselésről és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól törvényeket hozni a jövőben az új alkotmány tervezete szerint.

A dokumentum megfogalmazásában: ezek a jogszabályok a jövőben úgynevezett sarkalatos törvénynek számítanának, elsősorban annak érdekében, hogy a közös szükségletek kielégítéséhez kiszámítható módon járuljanak hozzá az emberek, és szavatolni lehessen az időskori létbiztonságot.

„E rendelkezés minden bizonnyal nem érinti az egyszerűbb adótörvényeket, hiszen az igencsak beszűkítené az Országgyűlés mozgásterét, ha mondjuk egy áfamódosításhoz is minősített többségre lenne szükség” – vélekedett lapunk kérdésére Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. Hozzátette: a cél az lehet, hogy a hamarosan megszülető nyugdíjmódosításokat később ne lehessen „visszacsinálni”. Idetartozik többek között az, hogy a nyugdíjkasszában egyensúlyban legyenek a bevételek és a kiadások, és a pénztár a jövőben ne szoruljon állami költségvetési mankóra.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

adószabályok nyugdíjreform Fidesz alkotmány kétharmad
Kapcsolódó cikkek