Magyar gazdaság

Mankót kapott az euró

Az euró stabilitását tovább növelő döntéseket hoztak az euróövezeti országok állam- és kormányfői szombat hajnalban befejeződött brüsszeli találkozójukon: megállapodtak a stabilitási alap ténylegesen igénybe vehető keretének megnövelésében, a tagországok versenyképességét növelő paktum elemeiben, valamint a zóna legnehezebb helyzetben lévő államának, Görögországnak nyújtott hitelkeret visszafizetésének kedvezményesebbé tételében.

Mint Herman Van Rompuy, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke bejelentette, a stabilitási mechanizmus keretét úgy növelik meg, hogy a ténylegesen hozzáférhető hitelösszeg elérje a 440 milliárd eurót. Ez a jelenlegi névleges keret, amelyből a mostani hitelminősítési helyzetben azonban csak mintegy 250 milliárd használható fel.

A résztvevők - köztük Nicolas Sarkozy francia elnök - beszámolója szerint döntöttek arról is, hogy a jelenlegi ideiglenes mechanizmust 2013-ban felváltó állandó euróstabilitási rendszerben igénybe vehető maximális összeg 500 milliárd euró lesz.

Emellett új elemként állapodtak meg abban, hogy a mechanizmusokból az elsődleges piacokon is vásárolhatnak kötvényeket.

Görögországnak a korábban megállapítottnál egy százalékponttal alacsonyabb kamatokat kell fizetnie a pénzügyi problémáinak enyhítésére nyújtott nemzetközi hitelekre, és nő a visszafizetésre kapott idő is. Utóbbit a közlések szerint a jelenlegi 3-ról 7,5 évre emelik.

A versenyképességi paktumban a belső államadósság csökkentésére, a bérkiadások visszafogására irányuló javaslatok és kötelezettség-vállalások szerepelnek, beleértve a emelését, a rugalmasabbá tételét, illetve a deficit- és adósságcélok nemzeti törvénykezésbe foglalását is. A csomag célja nem pusztán a versenyképesség növelése, hanem a foglalkoztatási helyzet javítása, az államháztartás fenntarthatóságának szavatolása és a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása is.

A német-francia kezdeményezésre született csomagban szereplő intézkedések közül a tagországoknak nem kötelező mindet teljesíteniük, hanem azok segítségével a saját gazdaságukra szabott nemzeti intézkedéscsomagot állíthatnak össze. Ezek teljesítéséről azonban egy év elteltével számot kell adniuk.

A paktum alkalmazására egyelőre csak az euróövezeti országok vállaltak kötelezettséget. A megállapodásnak azonban - mint Van Rompuy kiemelte - az is része, hogy az övezeten kívüli EU-tagországok is csatlakozhatnak hozzá, önkéntes alapon.

Az euróövezeti országok vezetői - köztük Sarkozy és Angela Merkel német kancellár - a találkozó utáni nyilatkozatokban a csomagnak elsősorban az államadósság leszorításában játszott szerepét emelték ki.

Van Rompuy hangoztatta: mind a 17 euróövezeti tagország vezetőjének meggyőződése, hogy gazdaságaikat versenyképesebbé és működésében egymáshoz jobban közelítővé kell tenni. A paktum fő ereje szerinte, hogy politikai kötelezettséget jelent, amely hozzáadódik a piac nyomásához és a nemzetközi intézmények nyomásához, amely eddig is érezhető volt.

A most elhatározott intézkedéseket a következő, március 24-25-i európai uniós csúcsértekezleten véglegesítik.

Van Rompuy stabilitási alap euró
Kapcsolódó cikkek