Magyar gazdaság

Merkel ismét árkot ás

Az Európai Unió kormányainak be kell tartania a fiskális szabályokat a növekedés ösztönzése érdekében – hangoztatta a német kancellár az uniós versenyképességi megállapodás kialakítása kapcsán.

Angela Merkel szerint Németország versenyképességét folyamatos támadás éri olyan országok részéről, mint Kína, Brazília és India és Európa csak akkor állja meg a helyét a globális versenyben, "ha mindenki tartja magát a szabályokhoz". A kancellár úgy fogalmazott: biztosítaniuk kell Európa erejét, ennek egyik alapja pedig az, hogy nem szegik meg azokat a szabályokat, amelyek saját magukra nézve állítanak fel.

A Bloomberg szerint Merkel megjegyzései azt mutatják, hogy nem enged az sújtotta országokra nehezedő nyomásból, annak érdekében, hogy a periferiális államok fékezzék meg száguldó deficitjüket. A kormányfő álláspontja kockázatos, mivel a versenyképesség fokozását hangsúlyozó politika mellett áll ki a válságkezelés helyett, ez pedig mélyítheti a szakadékot az adósságválsággal küzdő küszöbállamok és az EU centruma között.

Az Európai Központi Bank mai kommentárjában szintén hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak többet kell tenniük pénzügyeik konszolidációja érdekében. Eközben Spanyolországot leminősítette a Moody’s, tegnap pedig a portugál államkötvény aukció kudarca bizonytalanította el az elemzőket. A hírügynökségnek nyilatkozó francia illetékesek szerint az EU közel áll a versenyképességi paktum elfogadásához, amely azonban inkább célokat, semmint szabályokat fektet le a pénzügyi stabilitás és a fenntartható közfinanszírozás terén.

A paktum Merkel és Sarkozy francia elnök támogatásával bír, ugyanakkor több tagállam elutasítja. Belgium és Luxemburg azért emelt kifogást a tervezet ellen, mert az vélhetően tiltaná a bérek automatikus, inflációval történő indexálását, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók elesnének az automatikus béremeléstől.

Sarkozy Európai Központi Bank paktum Merkel eurózóna
Kapcsolódó cikkek