Magyar gazdaság

MNB: meglesz a hét mesterlövész

Hétfőn kinevezhetik az új monetáris tanács tagokat - írja az Equilor. Az elemzők nem számítanak arra, hogy fellazulna a monetáris politika.

Sajtóértesülések szerint az illetékes parlamenti bizottság hétfőn nevezi ki a monetáris tanács két hiányzó tagját, ezzel hét főre egészülne ki a jelenleg 5 fős grémium. A személyek kilétét még homály fedi, mindenesetre azzal számolunk, hogy a két további tag a korábban megválasztott szakemberekhez hasonló beállítottságú lehet – írja elemzésében az Equilor.

Ebből adódóan nem számítunk arra, hogy az új tagok érkezésével fellazulna az eddigi monetáris politika – vélekednek a szakértől. A következő kamatdöntés március 28-án hétfőn esedékes. Ezzel kiegészül a tanács, és 7-en dönthetnek a jegybanki kamatról.

A Rogán Antal vezette gazdasági és informatikai bizottság eddig két tagot nevezett ki a négy helyett. Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet nevezték ki eddig.

A jegybanki kamat vélhetően változatlanul, 6 százalékon maradhat, utalt rá Gerhardt kinevezése után. Egyes piaci szereplők attól tartanak, hogy a kormány által preferált laza monetáris politikát fogja preferálni az új tanács a jelölési mechanizmus megváltozása miatt.

Két tagot a jegybank elnöke, és két tagot a miniszterelnök jelölhetett volna, ám a törvény módosításával minden tagot az országgyűlés illetékes bizottsága delegálhatja a monetáris tanácsba.

alapkamat Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács tanács MNB Gerhardt Ferenc kamat elemzés Equilor
Kapcsolódó cikkek