Magyar gazdaság

Nem fizet az önkormányzat - Mégis lesz ebéd az intézményekben

Továbbra sincs megállapodás a Pest Megyei Önkormányzat és a régió intézményei számára főző HunGast kft. között - mondta a Krónikának György Tamás, a cég elnök-vezérigazgatója. Tizennyolc Pest megyei középiskolába múlt csütörtök óta nem szállít ebédet a régiót ellátó cég, mert március 2-áig, a határidő lejártáig nem kapták meg a megyei önkormányzattól a januári szolgáltatásért kiszámlázott 154 millió forintot.

A 18 érintett közoktatási intézményben lényegében nem változott a helyzet a hét elejéhez képest. A meleg, illetve ahol ez nem lehetséges, a hideg élelem biztosítása megoldott. Az ellátás azonban nem teljes körű – közölte Pest Megye Önkormányzata.

A szociális intézményeket is érintette a szolgáltatás felfüggesztése. A raktárkészlet erejéig, és a korábbitól elmaradó minőségben, de megoldott volt a közétkeztetés. Csütörtökön azonban már lesz olyan intézmény, ahol az iskolákhoz hasonló módon szervezi meg az önkormányzat az ellátottak közétkeztetését.

A HunGast vezetője szerint a cég lojális, mivel a készletek erejéig a bentlakásos intézményekben és a szociális otthonokban még péntekig főznek, valamint a tartozás korábban felhalmozott részének, 460 millió forintnak a kifizetését augusztus végéig közös megegyezéssel átütemezték. Ha azonban nem történik változás, szombattól beszüntetik a szolgáltatást – mondta a cég vezetője az MR1-Kossuth Rádiónak.

Az egyeztetésen a HunGast a 154 milliós tartozás azonnali kifizetését kérte, a megye azonban a szóvivő, Ambrus András tájékoztatása szerint csak ennél jóval kevesebbet ajánlott fel. Ambrus András elmondta azt is, nem tartják etikusnak, hogy a szolgáltató annak ellenére nem nyitja meg a tálaló és az étkezőhelyiségeket, hogy a megye elismerte tartozását.

Az önkormányzat közleményében az áll, hogy részletes felmérést végeztek a saját fenntartású, illetve tőle független intézményekben rendelkezésre álló közétkeztetési kapacitásokról. Amennyiben a helyzet nem változik, a közétkeztetés rendezett és koordinált megszervezésére biztosítottak a feltételek.

Lesz ebéd a megye oktatási és szociális intézményeiben – erősített meg a Pest Megyei Önkormányzat szóvivője. Ambrus András közölte: a tizennyolc iskolából tizenhatban most is adnak meleg ebédet, és ez így lesz a szociális intézményekben is. „Jogszabályi kötelezettség, hogy biztosítjuk a közétkeztetést, akár a HunGast-tal, akár más szolgáltatóval” – fogalmazott.

önkortmányzat Pest tartozás ebéd
Kapcsolódó cikkek