Magyar gazdaság

Az átutalásokat is érintheti az új adó

Az általános forgalmi-adó, a banki tanzakciós költségeket sújtó teher, a légiközlekedést érintő új adó vagy a brit visszatérítés felszámolásaként juthat új bevételekhez az Európai Unió költségvetése.

Az európai költségvetésért felelős biztos Janusz Lewandowski hónapok óta sürgeti az európai bevezetését. A Bildnek úgy nyilatkozott, az új teherről több elképzelés is van: ezek közül az egyik az, hogy a tagállamok megemelik az általános forgalmi-adót, s a többletet a közös költségvetésbe fizetik be, de nem zárta ki azt sem, hogy a banki tranzakciókat, vagy a légiközlekedést sújtanák többletadóval. Lewandowski szerint az is elképzelhető, hogy a brit visszatérítést csökkentik, vagy szűntetik meg.

Ez utóbbit még Margaret Thatcher harcolta ki a nyolcvanas években, amiért az Egyesült Királyság eltérő gazdasági szerkezete miatt aránytalanul kis mértékben részesült a legfontosabb uniós politika, a közös mezőgazdasági politika juttatásaiból. A visszatérítés évi hatmilliárd eurójába kerül az uniós büdzsének. A brit „rabat” már régóta „szúrja az unió szemét”. Az elmúlt években többször próbálták megszűntetni, sikertelenül.

Mivel az uniónak eddig a vámok elegendő bevételt biztosítottak, nem kellett plusz források után nézni. Lewandowski szerint ezek a bevételek azonban folyamatosan csökkennek, ezért van szükség külön európai adóra. A biztos szerint, ha így növelhetők az unió saját bevételei, akkor csökkenteni lehet a közvetlen tagállami befizetéseket.

Lewandowski befizetés banki tranzakció légiközlekedés bevétel bizottság adó Európai Unió
Kapcsolódó cikkek