Magyar gazdaság

Beige Book: Élénken bővül az amerikai gazdaság

Tovább élénkült az amerikai gazdaság februárban, illetve március elején - tartalmazza az amerikai jegybank 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentése, az úgynevezett Bézs Könyv.

A dokumentum szerint az összes körzet a gazdasági aktivitás növekedéséről számolt be a legutóbbi, március elején ismertetett felmérés óta eltelt időszakban.

Az amerikai gazdaság motorjának számító fogyasztói költekezést tükröző kiskereskedelmi forgalom a legtöbb körzetben bővült, és stabilan nőtt a feldolgozóipar tevékenysége is.

Még az egyébként meglehetősen rossz helyzetben lévő is az élénkülés jeleit mutatta, a dolgozók felvétele változatlanul erőteljes volt a fellendülés motorjának számító feldolgozóiparban.

Az elemzés rámutat arra is, a gyártók igyekszenek áthárítani a fogyasztókra a nyersanyagok drágulása miatt megnövekedett termelési költségeiket, de ez a törekvésük eltérő sikerrel jár körzetenként és szektoronként. Mivel azonban a jelenlegi foglalkoztatási helyzetben a dolgozók nem igazán tudnak előállni béremelési követelésekkel, béroldalról nem volt inflációs nyomás.

Mindamellett a Bézs Könyv leszögezi: bár rövid távon további fellendülést várnak az egyes körzetekben, erős bizonytalanság is érzékelhető a vállalatok körében az észak-afrikai és a közel-keleti zavargásoknak az olajárra gyakorolt hatását illetően, és aggasztónak tartják a cégek a japán nukleáris katasztrófa következményeit is.

Bézs Könyv munkaerőpiac Amerika Beige Book
Kapcsolódó cikkek