Magyar gazdaság

Hatalmas tüntetés lesz Budapesten - A kormány örül neki

A kormány üdvözli az uniós szakszervezetek szombati budapesti tüntetését abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen irányul – ezen a ponton találkozik a magyar kormány elképzeléseivel, amelynek politikájába szintén nem férnek bele a megszorítások – nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Kormány még nem folytatott annyi konzultációt szakszervezetekkel, mint mi – jelentette ki Szijjártó Péter a Közbeszéd stúdiójában. A miniszterelnöki szóvivő az európai uniós országok szakszervezeteinek szombati, budapesti tüntetése kapcsán, illetve arra a felvetésre válaszolva reagált így, miszerint a hazai szakszervezetek próbáltak tárgyalni a magyar kormánnyal a tüntetések elkerülése végett, de a kabinet szerintük elzárkózó volt.

A politikus kijelentette: szombaton John Monks, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkára – a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel – személyes konzultációra érkezik Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Ráadásul – tette hozzá Szijjártó – korábban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban volt lehetőség a konzultációra. A miniszterelnök pedig két hete Brüsszelben is találkozott a magyar szakszervezeti vezetőkkel az európai szociális csúcson, ahol megállapodott a Liga Szakszervezetek vezetőjével, hogy április második felében személyesen is konzultálnak majd.

A szombati szakszervezeti tüntetésről, amelyet az Európai Szakszervezeti Konföderáció szervez, és amelyhez a magyar konföderációk is csatlakoztak, Szijjártó Péter azt mondta: egy minden félévben, a soros uniós elnökség országában megrendezett tüntetésről van szó, amely az EU-s országok megszorító politikája ellen szól. "Itt egy európai gazdaságpolitikák elleni, alapvetően megszorítás ellenes tüntetésről van szó. Hogy ehhez a magyar szakszervezetek csatlakoznak vagy nem, az egy másik kérdés" - mondta a szóvivő.

A magyar kormány egyébként "a legnagyobb örömmel üdvözli" a szombati tüntetést abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen szól, mert ebben a "magyar kormány szövetséges" - hangoztatta Szijjártó Péter, kijelentve: az Orbán-kormány politikájával kifejezetten összeegyeztethetetlenek a megszorítások, azok ideje a Gyurcsány-időszakkal lejárt.
 
Eközben újabb szakszervezetek jelentették be, hogy csatlakoznak ahhoz a nemzetközi tiltakozó akcióhoz, amelyet az pénzügyminisztereinek gödöllői ülésére időzítettek. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a szociális párbeszéd háttérbe szorítása és új munkatörvénykönyv tervezett módosítása ellen tiltakoznak. "Ez a munkatörvénykönyv olyan irányban nem változtatható, hogy a munkavállalók és a dolgozók jogai csökkenjenek, és maga a törvénykönyv egy cselédtörvény legyen" – vélekedett Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A pedagógusok is tiltakoznak méghozzá egységesen, a PSZ és PDSZ együtt fog felvonulni – így demonstrálva elszántságukat. "A keresetek alakulásától a nyugdíjazásig stb. Ezek voltak azok, amit az elmúlt 10 hónapban változtak és nem voltak kedvezőek a munkavállalókra" – mondta el Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Országos Érdekegyeztető Tanács PSZ szakszervezet Szijjártó Péter VDSZ tüntetés
Kapcsolódó cikkek