Magyar gazdaság

Júliusig el kell fogadni a gazdasági stabilitáshoz szükséges jogszabályokat

Mindenki érti annak fontosságát, hogy az európai uniós intézmények még ebben a félévben megállapodjanak a gazdasági koordinációt tovább erősítő, az euró stabilitását növelő új jogszabályokról - jelentette ki Herman Van Rompuy, az EU kormányfői tanácsának elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban kedden.

Az uniós illetékes méltatta, hogy a tagországok vezetői legutóbbi, március végi találkozójukon megállapodtak a hat jogszabály szövegében. Emlékeztetett: most az EP-n a sor, hogy elkészítse véleményét a szabályokról. Négy jogszabály ügyében az uniós parlamentnek együttdöntési joga van, kettő esetében a tagállamok kormányait képviselő Tanácsnak konzultálnia kell a képviselőtestülettel.

A jogszabályok elfogadása az e félévben soros magyar EU-elnökség egyik kiemelt célkitűzése.

Van Rompuy Strasbourgban az említett csúcstalálkozó kiemelkedő eredményei közé sorolta az euró stabilitásának növelésére hivatott ideiglenes, illetve állandó mechanizmussal, valamint az euróövezet versenyképességének növelését célzó paktummal kapcsolatban hozott döntéseket is.

Úgy vélte, mindezeknek köszönhetően hatékonyabb lesz az unió válságkezelési képessége. Figyelmeztetett ugyanakkor: a csomag elfogadása nem jelenti azt, hogy az EU-t ezután elkerülik a válságok. Ahhoz folyamatos erőfeszítésekre van szükség, egyebek között a belső államadósságok kordában tartásának terén - szögezte le.

Van Rompuy Európai Unió jogszabályok
Kapcsolódó cikkek