Magyar gazdaság

Kormány: Fizesse ki Ön az államadósságot, ha szeretné

Az államadósság ellen szóló alapot hoz létre a kormány, mindenki befizethet a számlára, aki szeretne és hajlandó lemondani forintjairól. Amit kaphat érte: az összeget levonhatja az adóalapjából.

Összefogás Az Államadósság Ellen Alap létrehozásáról döntött ma a kormány. A kezdeményezés Rédly Elemér atya nevéhez fűződik, aki egyúttal az alap első befizetője is lesz egymillió forinttal. Az alapba minden magánszemély és társaság utalhat, az összeg részben vagy egészben levonható lesz az adóalapból - írja a NOL.

Erről törvénymódosítás formájában gondoskodnak. A befizetett pénz teljes egészében a nyugdíjreformra és az államadósság csökkentésére megy - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A Nézőpont Intézet januári közvélemény-kutatása szerint a magyarok közel fele hajlandó lenne anyagilag is hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez. A megkérdezettek 45 százaléka hajlandó lenne évente egy napi átlagos megélhetéshez szükséges összeget (kb. 2500 forintot) áldozni jelenlegi adóterhein felül is az államadósság csökkentésére. A vizitdíj vagy a kórházi napidíj „közmegegyezéses” elutasítása után nehezen lett volna elképzelhető, hogy az emberek közel fele támogathatja egy, a család kasszáját terhelő újabb „adó” fiktív bevezetését.

Az államadósság csökkentésére irányuló „közteherviselésben” önként venne részt a munkaképes korú lakosság 49 százaléka, valamint az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkezők 65 százaléka.

adóalap államadósság Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek