Magyar gazdaság

Matolcsy: szűkülő támogatások

A 2014-ig életre hívandó háromszázezer új munkahely legalább fele a közmunkaprogramokból származik, mintegy ötvenezer fős javulás pedig a fehéredésből fakadhat – szögezte le a tegnapi kormányülés utáni tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az ülésen véglegesített, Brüsszelnek holnap postázandó új magyar konvergenciaprogramban az is szerepel, hogy a jövőben a munkanélküli-segély a jelenlegi kilenc hónap helyett maximum 90 napra jár, az adósságátvállalás fejében pedig a MÁV jövőre 45, 2013-tól pedig 60-65 milliárd forintos megtakarítást kénytelen megvalósítani. Hogy miként, azt a következő hónapokban a vasúttársaság vezetésének kell kidolgozni.

A korhatár alatt rokkantnyugdíjban részesülők közül a kabinet 100-150 ezer főt terelne vissza a munkaerőpiacra a hamarosan kezdődő szigorú felülvizsgálatok révén. A szerkezeti reformoknak hála az államadósság 2014-re 65 százalék körüli mértékre csökkenne, a hiány pedig tartósan alacsony szinten maradna még akkor is, ha – Matolcsy György megfogalmazásában – a legóvatosabb kormányzati előrejelzés szerint alakul a gazdasági bővülés. Egyébként ez utóbbi is 3 százalék körüli növekedést takar, a kabinet ugyanakkor akár 4-6 százalékos bővülési ütemet is elképzelhetőnek tart.

rokkantnyugdíj megszorítás közmunkaprogram korkedvezmény
Kapcsolódó cikkek