Magyar gazdaság

Portugália: egyre gyorsabb zuhanás

Egyre több jel utal arra, hogy Portugália mindenképpen a június 5-re kiírt választások előtt külső segélyre kényszerülhet.

 Erre utal a voksolás esélyesének számító PSD vezetője, Pedro Passos Coelho szombati kijelentése is, amely szerint támogatja az ügyvezető kormányt, ha az EU–IMF-segélyért folyamodna. Az Expresso című hetilap pedig azt írta, Aníbal Cavaco Silva államfő akár az EU-t megkerülve, csak a Nemzetközi Valutaalaptól kérne segítséget. A köztársasági elnök később ezt erélyes hangon utasította vissza. A segítségkérés tényét azonban nem, hiszen enynyit mondott: „az újságírók tanuljanak meg betűzni: segítséget nem az IMF-től, hanem a EFSF-től (az unió ideiglenes segélyalapja) kell kérni”.

A piacok is nyugtalanul szemlélik a Portugáliában történteket: pénteken a Fitch egyszerre három fokozattal – egy héten belül másodszor – minősítette le az ibériai ország adóskockázati besorolását, így az most már BBB– fokozatra, vagyis Magyarországhoz hasonlóan a bóvli kategória közelébe zuhant.

A korábban is nehéz helyzetben lévő Portugália mélyrepülése másfél hete kezdődött, amikor a kisebbségben kormányzó José Sócrates lemondott, mert a parlament elvetette legújabb megszorító csomagját. Néhány napja pedig kiderült, hogy a tavalyi deficit és államadósság jóval magasabb lett a korábban közöltnél.

Portugália zuhanás eurózóna leminősítések adósválság
Kapcsolódó cikkek