Magyar gazdaság

Száguld a német gépezet - Bizakodhatnak a magyar cégek

Németországban csökken a vállalati csődök száma, a hétfőn megjelent adatok szerint januárban már ötödik hónapja tartott a kedvező tendencia.

A német statisztikai hivatal szerint 2 304 vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás januárban, ami 9,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és arra utal, hogy végérvényesen elült a csődhullám Németországban. A vállalati szférát és a magánszemélyek körét együttvéve a nem teljesített követelések értéke 2,1 milliárd euró volt januárban, ami 1 milliárd eurós csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

A felszámolási eljárás alá vont cégek száma már tavaly szeptember óta folyamatosan csökken Magyarország első számú gazdasági partnerénél, a magyar gazdaságban viszont nem javul a helyzet; az Opten céginformációs szolgáltató társaság kimutatása szerint januárban 1 352 magyarországi céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ami 2,4 százalékkal több a tavaly januárinál. A csődhullám februárban sem hagyott alább, márciusban pedig ugyan kevesebb új felszámolást indítottak, de az éves trend lényegesen nem változott, továbbra sem enyhültek a magyar cégvilág válságtünetei.

Ezzel párhuzamosan német gazdaságkutató intézetek után a szövetségi kormány is megemeli a gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát - immár hatodik alkalommal. Rainer Brüderle gazdasági miniszter 2011-re legalább 2,5 százalékra emelné a növekedésre vonatkozó várakozást – írta a Focus és a Spiegel kormánykörökre hivatkozva. Berlini konjunkturális szakértők eddig 2,3 százalékos növekedést feltételeztek. A Nemzetközi Valutaalap pedig erre az évre ennél is erőteljesebb, 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

Az erőteljes fellendülés a munkaerőpiacra is kedvezően hat. Német kormányszakértők becslése szerint 2012 végig kereken 600 ezer új munkahely létesülhet az országban. A német kutatóintézetek pedig azzal számolnak, hogy a munkanélküliek száma már 2011-ben hárommillió alá csökkenhet éves átlagban. 2011-ben 430 ezer új munkahely létesülhet Németországban a számítások szerint.

Németország felmérés Opten csőd német Brüderle felszámolás prognózis
Kapcsolódó cikkek