Magyar gazdaság

Szép teljesítmény Magyarországtól

Görögország továbbra is a világ legkockázatosabb adós országa, megelőzve Venezuelát, és a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listáján még két további euróövezeti tagállam is szerepel.

Magyarország azonban a magyar törlesztéskockázat ütemesen javuló piaci megítélése nyomán kikerült e legrizikósabb mezőnyből - áll az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport csütörtökön ismertetett negyedéves összesítésében.

 A CMA DataVision idei első negyedévi listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) márciusi utolsó árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

A legkockázatosabb tízes csoportban - Görögország mellett - Portugália és Írország szerepel az euróövezeti tagállamok közül a CMA csütörtöki negyedéves kimutatása szerint.

Magyarország és Spanyolország azonban az idei első negyedéves összesítésben kikerült a legkockázatosabb szuverén adósok tízes mezőnyéből. Mindkét ország - egyaránt első ízben - a CMA előző negyedévi listáján tűnt fel a tíz legmagasabb törlesztési kockázatú államadós listáján, a decemberi utolsó kereskedési nap CDS-árfolyamai alapján.

Magyarországról a CMA a csütörtökön kiadott új összesítésben kiemeli, hogy a magyar CDS-árazások javultak a legtöbbet a közép-kelet-európai térségben az idei első negyedévben.

A minap egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit is azt mutatta ki idei első negyedéves összesítésében, hogy Magyarország a tíz legtöbbet javuló CDS-díjszabású ország között volt 2011 első három hónapjában.

kockázat CMA DataVision államadósság országkockázat Magyarország
Kapcsolódó cikkek