Magyar gazdaság

Békesi: Őrület a kormány kettős kommunikációja

A Széll Kálmán terv sok pontban megalapozatlan emiatt kételyeket támasztanak Brüsszelben is – mondta el a Klubrádió reggeli műsorában Békesi László, közgazdász, volt pénzügyminiszter.

A szakember szerint azonban ez még nem a konvergencia program elemzése, arra majd csak a második félévben számíthatunk. Az Európai Bizottság pénteki jelentéséből kiderült: szerintük nem tartható a tervezett 2,5 százalékos hiánycél Magyarországon 2012-ben, 3,3 százalékot jósolnak.

Békesi László szerint a Széll Kálmán tervben vannak pozitív irányú törekvések, de mivel nagy részük csak jövő év elején lép életbe, nehéz megmondani, hogy melyek a túlzottan optimista pontok. Ugyanakkor úgy véli, az Orbán-kormánynak nincs koherens gazdaságpolitikája, kapkodnak és emiatt is nagy a bizonytalanság.

Hozzátette: ebben a pillanatban megalapozatlan, tehát nehéz lesz elérni, vagy egyáltalán nem lehet elérni annyi megtakarítást, mint amit a program előre jelez. És óriási társadalmi feszültséget jelent. Példaként a korkedvezményes nyugdíjat említette. A volt pénzügyminiszter szerint Brüsszel három szempontot vesz figyelembe. Elsőként azt, hogy elérhető-e a tervezett növekedés, illetve, hogy Magyarország képes-e rácsatlakozni a német konjunktúrára? Abban az esetben, ha Magyarország nem képes megerősödni tovább fokozódik a bizonytalanság.

Békesi László szerint kapkodás jellemzi a kormányt, nem dolgoztak ki egy koherens gazdaságpolitikát. Szerinte folyamatosan próbál időt nyerni a rezsim, mindig új határidőket tűz ki, új programokat ígér meg. A közgazdász úgy véli: a kormány arra támaszkodik, hogy az unió úgysem fog semmilyen szankciót kivetni, mivel az év első felében sem büntettek. A volt pénzügyminiszter szerint azonban ez csak az uniós elnökség miatt volt így eddig, az elnökség átadása után a különadókat is felülvizsgálják majd - melyből a távközlési különadót semmiképp nem fogja engedni az unió, emellett pedig a nyugdíjpénztári átcsoportosítást sem lehet folyó költségekre fordítani, csak az államadósság csökkentésre.

A szakember úgy véli, hogy így óriási hiány keletkezhet. Ez szerinte nagyon nagy kockázat. Békesi az Orbán kormány kettős kommunikációját őrületnek nevezte. Szerinte a világ felé és az országon belül mást mondanak, mindenkinek azt, amit hallani szeretne. Mint fogalmazott az akarja hallani a világ, hogy mindenképp elérjük a tervezett növekedést, az államháztartás csökkentését és mindezt a kiadások lefaragásával. Ezt mondják kifelé, miközben befelé szabadságharcról, függetlenségről beszélnek – tette hozzá

korkedvezményes nyugdíj konvergencia program Széll Kálmán Terv hiány Békesi László
Kapcsolódó cikkek