Magyar gazdaság

Fékeződhet Európa növekedési üteme

Lassulhat az eurózóna gazdasága a legutóbbi felmérések alapján. A frissen megjelent májusi német és a francia beszerzési indexek utalnak erre, amelyek a két éve tartó ipari növekedés megtörését jelzik.

Az áprilisi 57,8 pontról, 55,4 pontra csökkent az indikátor, amelynek az 50 pont feletti értéke még mindig emelkedésre utal. A gyenge statisztika lehűtheti a kedélyeket a május elején megjelent, várakozásokat felülmúló első negyedéves GDP-adat után.

Szakértők ugyanakkor nem tartják sem váratlannak, sem drámainak a fordulatot, inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy fenntarthatóbbá válhat a gazdasági bővülés, mint korábban. Semmiképp sem egy újabb mélyrepülés kezdete ez – nyilatkozta az ft.com-nak Marco Valli, az UniCredit Bank szakértője. Egy másik elemző azt emelte ki, hogy az eurózóna korántsem mutat egységes képet, főként a német és a francia konjunktúra húzta a bővülést, míg más országokban csak stagnálás közeli állapot van.

Ennek ellentmondani látszik, hogy az IW gazdaságkutató intézet jócskán felfelé módosította Németország idei gazdasági növekedéséről szóló előrejelzését. Eszerint 2011-ben 3,5 százalékkal gyarapodhat a A javulást jól mutatja, hogy az IW tavaly még csak 2,25 százalékos növekedést prognosztizált 2011-re.

Lassulás jöhet

Májusban idei mélypontjára esett a GKI–Erste konjunktúraindex értéke – számolt be a kutatóintézet. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a márciusi zuhanást, majd az áprilisi korrekciót májusban újabb romlás követte, az üzleti várakozásoknál érezhetőbb, a fogyasztóiaknál kisebb mértékben. Főként az ipari vállalatok eddigi optimizmusának hanyatlása okolható a kedvezőtlen fordulatért.


gazdaságkutató GDP Európa IW UniCredit ipari növekedés növekedés
Kapcsolódó cikkek