Magyar gazdaság

Fogyózik vagy anorexiás a büdzsé? - Mellár, Parragh, Bokros

A közgazdászok is sok bizonytalanságot látnak a gazdaság jövőbeni pályáját illetően. Bod Péter Ákos szerint a kétharmad inkább gátolja a gazdasági problémák kezelését, ebből a szempontból szerencsésebb lenne egy masszív, de sima többség.

Új pályát jelölt ki a Széll Kálmán terv – vélekedett Mellár Tamás, a Pécsi Egyetem tanára. Nem lehet megúszni a folyamatos strukturális reformok nélkül – tette hozzá, a pozitív megítélés mellett azért várakozó álláspont van Magyarországgal szemben. A kijelölt sarokszámok fenntarthatóságát majd nyár végén, ősszel lehet pontosabban megítélni. A következő év már kicsit a választásokról is fog szólni, így nem várható mélyreható intézkedés már a kormány részéről. A vidék fejlesztését is elengedhetetlennek tartja Mellár, ha az elmaradott vidéki régiókban élőknek nem tud perspektívát nyújtani a kormány, akkor nem tud sikeres lenni.

A világban az a fajta gyors növekedés, amely a korábbi adottság volt például Európában, nem folytatódik – mondta el Kovács Árpád, a SZTE professzora. Hogy egy bezárkózó gazdaságpolitikára váltsunk át, nem sok lehetőséget lát a szakember, a multinacionális vállalkozásokhoz kötődő hazai cégek köre egyre szélesebb. Egyetért a kormánnyal abban, hogy a megszorításokból és elbocsátásokból nem származik a gazdaság rendbe tétele. Az egykulcsos adót a stabilabb társadalmi réteg megerősítésének látja, ami azonban felvet súlyos társadalmi kérdéseket is. Vékony a mezsgye a költségvetésben a fogyókúra és az anorexia között – mondta, mert a kormányzati tevékenység egyben a jövőt is meghatározza. A perifériára sodródás megállt, a következő években ennek stabilizálására számít.

Az RSBC sehol nem látott Orbánéhoz hasonló nagyratörő tervet

Parragh László várakozása szerint az új alkotmánynak gazdasági szempontból is jelentős szerepe lesz. Bízik benne az MKIK elnöke, hogy az adósságszabállyal elveszik a lehetőségét annak, hogy a jojó-effektust mérsékelje. Ekkora tömegű átalakítást még soha nem próbált meg egy kormány sem.

A következő 3-5 évben a ciklikus elemek fognak dominálni a növekedésben – véli Zsoldos István, a MOL vezető közgazdásza. A jelentős országokban pozitív a növekedés, de azon az áron, hogy soha nem látott laza fiskális politikát folytattak a kormányok. Az adósságállományok a legjelentősebb gazdaságokban is olyan szintre jutottak, ami már kérdéseket vet fel a fenntarthatóságot illetően. Az inflációs problémákat is súlyosnak tartja, nem fog sehol visszajönni a kellemes, válság előtti világ. Már a nagy országokban sincs arra muníció, hogy egy újabb sokkot kezelni tudjon.

Fellegi: Bezárjuk a kapukat, ahol elfolyt az állami vagyon

Bokros Lajos, a CEU professzora, az MDF Európai Parlamenti képviselője szerint azok a gazdaságok, amelyek az utóbbi évtizedben nagyon előreszaladtak, azok a válság során nagyobbat is zuhantak. Erre példaként a balti országokat hozta. Ebben az időszakban Magyarország beruházások szempontjából a sereghajtók között volt, még a 2000-2006 közötti, élénk konjunktúrával jellemezhető időszakban. Ugyanekkor a lakásárak megugrása annyira elrontotta a pénzügyi egyensúlyt, ami már nem volt fenntartható. Az utóbbi öt évben a foglalkoztatás javulását is „sikeresen elkerültük”, ami pedig az egész régiót jellemezte. Magyarország nettó külső adóssága nem egy szörnyű látvány, egy kicsi, nyitott, szegény EU-tagállamtól egyáltalán nem magas. Úgy biztosan nem kerülünk ki ebből a helyzetből, hogy még a 1 százalékát sem költjük kutatás-fejlesztésre.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára záróelőadásában elmondta: kérdéses, hogy az a nem konvencionális gazdaságpolitika, amelyet a mostani kormány folytat, sikeres lesz-e. Más országban is élnek ilyenekkel, de 2010-ben, amikor a centrumban véget ért a pénzügyi válság, csökken a pénzpiacok és a nemzetközi intézmények toleranciája az ilyen eszközökkel szemben. Ezért többek között a különadók kulturált kivezetésére kell törekedni. A jövőbeni növekedésre nézve sokkal nagyobb ugrálásra számít, mint korábban. Nem hisz abban, hogy úgy állna helyre a gazdaság, hogy 5-7 év stabil konjunktúra következhet. Véleménye szerint a kétharmad inkább gátja a gazdasági problémák megoldásának, mert ehhez nincs szükség ekkora hatalomra. Sőt, elkezdi a politika félteni a pozícióját, és ezért nem hoz meg kulcsfontosságú lépéseket. A válságot sikeres, de passzív alkalmazkodással élte túl a gazdaság, a beruházások visszaestek, masszív, de passzív racionalizálás zajlott le.

Bod Péter Ákos Széll Kálmán Terv mellár bokros parragh költségvetés
Kapcsolódó cikkek