Magyar gazdaság

Magyar veszély? - A német miniszterek lapokban nyugtatgatnak

A német kormány miniszterei igyekeznek megnyugtatni a dolgozókat, hogy bérük nem csökken amiatt, hogy munkaerő vándorol be Közép-és Kelet-Európából.

A miniszterek megígérték, hogy védelmet nyújtanak a német dolgozóknak az alacsonyabb bérű közép- és  kelet-európai munkaerővel szemben. Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter a Bild című lapnak nyilatkozva úgy becsülte, hogy évente 100 ezer ember vándorol be Németországba, ezért szigorítják az ellenőrzést az olyan ágazatokban, mit az építőipar és a vendéglátóipar. A német szakszervezetek elsősorban ezekben az ágazatokban tartanak attól, hogy a munkáltatók a törvényben meghatározottnál alacsonyabb béreket kínálnak a bevándorlóknak.

A miniszter szerint ellenőrök biztosítják majd, hogy a megállapodott minimálbérek kifizetésre és az újonnan jött kelet-európai munkavállalók nyilvántartásba kerüljenek. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter pedig jelezte: a minisztériuma plusz 150 embert állít be arra a célra, hogy felderítsék az illegális munkavállalást. 

A BBC szerint a német miniszterek népszerű lapokat vettek igénybe ígéreteik közzétételére, ami talán az átlag németek körében a rossz politikai közérzetet jelzi, noha a munkaadók azt vallják, hogy a német gazdaságnak szüksége van a bevándorlókra a szakmunkák elvégzésére. Amit azonban a munkaadók nem mondanak, de amitől a szakszervezetek tartanak, az nem más, minthogy a cégek alacsonyabb bérek mellett akarják alkalmazni a szakképzetlen dolgozókat is.

Andor László szerint az Európai Bizottság (EB) munkavállalói rohamra nem, de fokozott érdeklődésre számít annak kapcsán, hogy Ausztria és Németország megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet-európai tagállamok előtt. Kifejtette: az előzetes számítások szerint Ausztriába 20-25 ezer, Németországba 100-130 ezer munkavállaló érkezhet ezekből a tagállamokból az első évben.

Az, hogy honnan hány munkavállaló indul munkát vállalni, a mobilitástól és a nyelvtudástól függ, a lengyelek például hagyományosan mobilabbak, mint a magyarok - fűzte hozzá. Elsősorban az egészségügyi dolgozók, mérnökök, technikusok, illetve az építőipari szolgáltatások és a vendéglátóipar területén dolgozók számára nyílnak új lehetőségek.


 

Németország munkavállaló schauble német szakképzett szakképzetlen
Kapcsolódó cikkek