Magyar gazdaság

Magyarország a 11. legkockázatosabb ország a világon

Magyarország csődkockázati mutatója alapján a 11. helyen áll a Business Insider szakportál összeállítása alapján.

A Business Insider szakportál összeállította a világ 22 legkockázatosabb országának listáját, ahol Magyarország a 11. helyen szerepel. Az úgynevezett csődkockázati mutató alapján rendezték sorba az országokat: hazánk CDS-felára (államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár) 256 bázisponton állt pénteken, most 260 ponton jár a mutató.

A világ legkockázatosabb országa Görögország, 1400 bázisponttal, a második Venezuela, a dobogó harmadik helyén pedig Portugália áll. A listát itt tekintheti meg!

Régiós versenytársunk Lengyelország a 20. helyen szerepel 140 bázisponttal, vagyis jóval alacsonyabb csődkockázattal (majdnem fele akkora), mint hazánk. Az listán megtalálhatjuk Belgiumot, Olaszországot, és Kazahsztánt is. „Előkeltő” helyen szerepelnek az euróövezet országai is, akik egyre mélyülő adósságválsággal néznek szembe.

Olaszország csődkockázata péntek óta emelkedik, amikor a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő negatív kilátást tűzött az ország adósságának besorolásához.

Mint ismert, Magyarország tavaly év végén bekerült a világ 10 legkockázatosabb országa közé. 

A CDS-felárral kapcsolatos elemzésünkről – amelyet visszaigazolni látszik a lista – bővebben itt olvashat: A piacot nem lehet becsapni - Rosszabb a helyzetünk, mint egy éve

kockázat csődkockázat kockázati felár Magyarország
Kapcsolódó cikkek