Magyar gazdaság

Már nem csak az élelmiszerek drágábbak - Mi várható?

Ismét meglepte az egyébként is egyre pesszimistább elemzőket a hazai infláció. Áprilisról 4,7 százalékos fogyasztóiár-emelkedésről számolt be a statisztikai hivatal, szemben a márciusi 4,5 százalékkal.

Tavaly nyár óta csak decemberben volt ennél hajszálnyival magasabb az árindex, amelynek összetétele sem nevezhető kedvezőnek. Eddig jobbára az élelmiszerek és az üzemanyag volt a ludas a drágulásért, azonban egyre inkább megjelenik az áremelkedés más termékcsoportokban is.

A prognózist meghaladó inflációért az élelmiszerárak felelnek – fejtette ki Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. Nem túl biztató azonban a jövőre nézve, hogy az alkohol és dohánytermékek kivételével minden kategóriában a várakozások felett volt az még ha több esetben csak kevéssel is. A negatív meglepetés még annál is nagyobb, mint ahogy elsőre látszik, mert ha az alkohol és dohánytermékek inflációját helyesen prognosztizálták volna, akkor nem 4,6, hanem 4,5 százalékos inflációt jeleztek volna előre – hívta fel a figyelmet az elemző.

Az élelmiszereken túl kellemetlen meglepetést okozott az iparcikkdrágulás is, amely 0,2 százalékponttal haladta meg a prognózist, annak ellenére, hogy a forintárfolyam áprilisban tovább erősödött, és több mint két éve a legerősebb szintre jutott. A következő hónapokban kiemelten figyelhetik a szakértők az iparcikkek áralakulását, mert ez lehet az első jel arra, hogy a feldolgozóiparban nőtt a cégek árazási ereje.

Ezzel együtt sem látnak azonban Kondráték komoly inflációs veszélyt középtávon. A maginfláció cél alatti (2,7 százalékos) éves üteme továbbra is arra utal, hogy nincs érdemleges inflációs nyomás a gazdaságban. Év végére mindezek alapján 5,5 százalékos alapkamatra számít az elemző a mostani 6 százalékos helyett. Néhány londoni elemző viszont lehetséges kamatemelésről is beszélt a távirati irodának nyilatkozva.

kondrát élelmiszerár infláció kamatemelés árindex elemző
Kapcsolódó cikkek