Magyar gazdaság

Megszűnik az OÉT - "Elavult" az érdekegyeztetés

Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés elavult rendszerét. Egy hatékonyabb, a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új szervezetet - Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – hoz létre, amely három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot egyesít - írja pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány szerint az érdekeegyeztetés rendszerére szükség van, azonban a jelenleginél sokkal hatékonyabb keretek között. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum (GEF) egymással párhuzamosan sok témában egymás átfedéseiként működnek. Míg az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, addig a GSZT és a GEF ugyan szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik napjainkban is - írja közleményében a gazdasági tárca.
 
A minisztérium közleménye szerint az elmúlt több mint húsz év bebizonyította, hogy szükséges a széttagolt, párhuzamosságokkal terhelt érdekegyeztetési rendszer újjászervezése. Megérett az idő egy új, a társadalom egészét lefedő, általános gazdaságpolitikai és szociális kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület életre hívására. 

A három érdekegyeztető fórum helyett a kormány létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az európai konzultációs testületek közül is példaértékű osztrák és bolgár mintára épül fel.

gazdasági és társadalmi tanács munkaadók munkavállalók OÉT érdekegyeztetés tanács
Kapcsolódó cikkek