Magyar gazdaság

Nem szabadulunk Brüsszel vigyázó szemétől

A kormánynál 0,8 százalékponttal magasabb, 3,3 százalékos GDP-arányos deficitet jósol 2012-re a magyar büdzsében Brüsszel. Ha a brüsszeli forgatókönyv megvalósul, az egyben azt jelentené, hogy hazánk jövőre mégsem kerül ki a 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól.

Az előzetesen kiszivárgott értesüléseknek megfelelően az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar államháztartási hiány mértéke jövőre meghaladja a 3 százalékot – derül ki a brüsszeli testület által pénteken bemutatott, az egész EU-ra, illetve a tagállamokra vonatkozó tavaszi gazdasági előrejelzésből. A 3,3 százalékos hiány-előrejelzés azt jelenti, hogy a José-Manuel Barroso által vezetett testület mégsem szüntetné meg a hazánkkal szemben 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárást (EDP), miután annak az a feltétele, hogy a hiánymutató ne nőjön 3 százalék fölé.
Az áprilisban elküldött konvergenciaprogramban a kormány úgy számolt, hogy 2012-ben 2,5 százalékra csökken a deficit mértéke, vagyis jó eséllyel kikerülhet hazánk az EDP-eljárás alól, miután az idén az Európai Bizottság szerint is többlet lesz a büdzsében.

A testület ez évre – a kormány által várt 2,0 százalékkal szemben – 1,6 százalékos szufficitet vár, azonban Brüsszel a magyar makropálya alakulásáról szóló elemzésében megjegyzi, hogy ez főleg egyszeri tételeknek (a nyugdíjpénztári állami kasszába irányításának) köszönhető, ami nélkül hat százalék feletti hiánynyal kellene számolni.

A jövőre jósolt 3,3 százalékos deficittel kapcsolatban a bizottság megjegyzi, hogy ha a konvergenciaprogramban felvázolt tervek megvalósításában rejlő kockázatokat figyelmen kívül hagynák, akkor a hiány mértéke éppen a háromszázalékos küszöb alatt lenne. A magyar és a brüsszeli prognózis közötti eltérés részletes okára június 7-én derül fény, ekkor mutatja be ugyanis az Európai Bizottság a konvergenciaprogramról szóló értékelését.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Európai Bizottság José-Manuel Barroso EDP Brüsszel
Kapcsolódó cikkek