Magyar gazdaság

Önkéntes lesz a nyugdíjas rendvédelmiek visszatérése, de...

A szolgálati nyugdíjasok közül csak az önként jelentkezőket állítják ismét munkába és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik ezt nem vállalják. A nyugdíjat azonban így akkor adóteher sújtja majd - derül ki a Kossuth Rádió összeállításából.

A szolgálati nyugdíjasok közül csak az önként jelentkezőket állítják ismét munkába és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik ezt nem vállalják. Egyebek közt ezt tartalmazza az a belügyminiszteri előterjesztés, amelyet a kormány kisebb módosításokkal elfogadott. A kabinet döntéséről Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a rendvédelmiek sztrájkbizottságát. A koncepció részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök a jövő hétfőn, a parancsnokok bevonásával egyeztet a szakszervezeti vezetőkkel.

Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt mondja: nem gondolja, hogy minden rendben van, hisz a jelenleg érvényben lévő jogszabályokhoz képest ez egy sor szigorítást tartalmaz a hivatásos állomány, illetve a már nyugállományba vonultak esetében is.

A visszatérés ugyan önkéntes lesz és azok sem veszítik el a nyugdíjukat, akik ezt nem vállalják, viszont meg fogják adóztatni a nyugdíjakat. „16 százalékos adókulcsot fognak kivetni a nyugdíjakra. Egy olyan kollégánál, aki nem jön vissza a munka világába és X forintot keres, ott a másfélszerese alá nem mehet a nyugdíja, viszont a 16 százalékos adókulcsot ki fogják vetni.

Nyilván ennek az lesz a következménye, hogy minden magyar állampolgárra, aki nem töltötte be a rá irányadó öregségi nyugdíjt, annak adóznia kell, hisz ez így diszkriminatív lenne a rendvédelmisekkel szemben. Tehát a következő lépés ez lesz” - mondja az érdek-képviseleti vezető.

munka diszkrimináció tűzoltók adókulcs adó rendvédelem nyugdíj
Kapcsolódó cikkek