Magyar gazdaság

Orbán: A roma közösség a tartalékunk, nem a bevándorlók

Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra – ez az egyik fő célkitűzése annak a keretmegállapodásnak, amelyet pénteken írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével a szervezet székházában.

 „A tisztességes élethez 180 fokos fordulatra van szükség a magyar gazdaságban, és ezt a magyarországi romákkal közösen kell véghezvinni. E fordulat lényege az, hogy aki tud és akar, dolgozzon” – jelentette ki Orbán Viktor. A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő kifejtette: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelynek végén húszezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni.

Célul tűzik ki emellett, hogy legalább tízezer roma fiatal érettségit képzésben vehessen részt, és legalább ötezer roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt és be tudja fejezni ott a tanulmányait. A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg. „Kis célokat azok tűzzenek ki, akiknek kis többségük van, nagy célokat ugyanis azoknak kell kitűzniük, akiknek nagy többségük van” – jegyezte meg Orbán Viktor. A miniszterelnök a magyarországi roma közösséget óriási tartaléknak nevezte, ezért szerinte Európának a meglévő belső tartalékait kellene mozgósítani, nem pedig bevándorlókkal megoldani a munkaerőhiányt.

„A magyarországi cigányság dolgozni, élni akar békességben, szeretetben a magyar néppel, és biztonságban” – hangsúlyozta Farkas Flórián. Az ORÖ elnöke szerint a keretmegállapodás belépési kulcs a XXI. századba. Némileg furcsa, hogy az eseményre nem engedték be a roma önkormányzat ellenzéki képviselőit, Kolompár Orbán is csak a portáig jutott.

Úgy tudni, hogy a Belügyminisztérium és Honvédelmi Minisztérium lesz a közmunkaügy két fő felelőse a kormányban, mert csak ez a két tárca tudja megszervezni a munkások mozgatásának bonyolult logisztikai hátterét. A százezreket érintő közfoglalkoztatási programokat 2012. január 1-jétől indítanák. „A most készülő új honvédelmi törvény lehetőségként említi a honvédség közreműködését a közmunkaprogramban.

A programok finanszírozását még tisztázni kell” – magyarázta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Új program indul például parlagfű-mentesítésre: 2250 embert alkalmaznának napi hat órában, havi bruttó 58 500 forintért. A későbbiekben azonban több lesz a feladat, például nagyobb erdőterületeket kell megtisztítani vagy erdőket kell telepíteni. A közmunkások „kikölcsönzését” pályázati úton lehet majd kérni, de az elvégezendő munkákban a támogatást kérő önkormányzatoknak, civileknek is részt kell venniük.

A megállapodás vállalásai

100 ezer munkanélküli roma foglalkoztatása

20 ezer roma fiatal szakmunkásképzése

legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adó képzése

legalább 5 ezer roma fiatal felsőfokú képzése

50 ezer legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzése

Roma Kulturális Központ és Közéleti Akadémia létrehozása


20 ezer roma fiatal szakmunkásképzése

legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adó képzése

legalább 5 ezer roma fiatal felsőfokú képzése

50 ezer legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzése

Roma Kulturális Központ és Közéleti Akadémia létrehozása Piaci alapon nincs új munkahely „Munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, hogy ha a megtermelt termékeknek piaca is van, a munkaadók viszont csak akkor vesznek fel embert, ha van piacuk” – mondta Vadász Péter. A gyáriparosok elnöke szerint ambiciózus célkitűzés évi százezer új munkahely teremtése, de nagy a veszélye annak, hogy csalódás is érhet bennünket, hiszen az első évben 120 ezerrel kevesebb munkahely van. -->

képzés cigányság szakma Farkas Flórián cigány felnőttképzés
Kapcsolódó cikkek