Magyar gazdaság

Semmi jóra nem számíthatnak a frankhitelesek

Az európai gazdasági indikátorok a növekedés megtorpanását vetítik előre, míg a svájci gazdaság továbbra is kifejezetten jól teljesít. Az euróövezet adósságválsága pedig egyre mélyebb. Így a svájci frank rekordereje nem meglepetés.

A gazdasági bizalmi index az eurózónában 105,5 pontra esett az áprilisi 106,1 pontról. A Bloomberg által megkérdezett 27 közgazdász mediánvéleménye 105,7 pontot vetített előre májusban. A várakozásoknál kissé kedvezőtlenebb adat hatására az euró mérsékelten gyengült: 1,4215 dollárról 1,4199 dollárra.

A feldolgozóipar is a lassulás irányába mozdult el: az index 5,6 pontról 3,9 pontra esett májusra. A szolgáltatási indikátor 9,2 pontra csökkent az előz havi 10,4 pontról. A fogyasztói bizalmi index emelkedni tudott (azonban továbbra is negatív): -10,6 pontról -9,8 pontra.

Svájc robog

A svájci vezető makrogazdasági indikátor, amely fél évre előre jelzi a gazdaság várható teljesítményét, a várakozásokkal ellentétben csúcson tudott maradni. Májusban is az áprilisi 2,3-as szinten maradt a KOF indikátor, miközben az elemzők annak csökkenésére számítottak. A Bloomberg konszenzusa azt mutatta, hogy 2,22 pontra csökken a svájci indikátor, amely mégis 2006 augusztusa óta a legerősebb szinten áll.

A frank kissé erősödött a hír megjelenés után, azonban már a nap folyamán korábban történelmi csúcsra került az euró ellenében, 1,2165 körüli szinten.

Rossz jel…

A vezető indikátorok abba az irányba mutatnak, hogy a svájci gazdaság továbbra is kifejezetten jól teljesít, miközben Európa bővülése megtorpanhat. Így a svájci frank további erősödése fundamentális oldalról is indokolt lehet rövidebb távon, különös tekintettel ha a menedékdeviza szerepét is figyelembe vesszük, ugyanis Görögország napról napra közelebb kerül az fizetésképtelenséghez, és a gyengébb euróövezeti országok finanszírozási kérdése sem oldódott meg.

Frank makroindikátor Európa Svájc bizalmi index makrogazdaság Görögország adósságválság KOF
Kapcsolódó cikkek