Magyar gazdaság

Simor: A bankok rosszul mérték fel a kockázatokat

A maastrichti kritériumok nem biztosítják az eurózóna gazdasági stabilitását – hangsúlyozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy budapesti konferencián. A jegybankelnök szerint a hazai bankok rosszul mérték fel a devizaátváltási kockázatok.

A maastrichti kritériumok nem biztosítják az eurózóna gazdasági stabilitását – hangsúlyozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy budapesti konferencián. Az eseményen felszólalt Dejan Soskic, a szerb központi bank elnöke is, aki szerint az euróövezeti kritériumoknak minden csatlakozó ország számára megfelelően szigorúnak kell lennie. Soskic megjegyezte, hogy a maastrichti kitériumrendszert felül kellene vizsgálni.

Simor András beszédében kitért a devizahitelesek problémájára is: úgy véli, hogy a bankok rosszul mérték fel a devizaátváltási kockázatokat, amikor tömegével helyeztek ki devizában denominált jelzáloghiteleket. Hangsúlyozta: a deviza alapú hitelezést szabályozni és ellenőrizni kell az azzal járó kockázatok fényében. Mindezek mellett engedélyezni kell.

Simor szerint a devizahitelezést nem szabad lebecsülni, hiszen sok fejlesztést nem valósulhatott volna meg, ha csak forinthitelek álltak volna rendelkezésre. "Az a javak és szolgáltatások szabad mozgását jelenti, és ez vonatkozik a pénzügyi termékekre is"

devizahitel maastricht eurózóna Simor kritérium
Kapcsolódó cikkek