Magyar gazdaság

Teljes csőd vagy stabilitás? - Mi folyik Pécsett?

Teljes csőd vagy mintaszerű stabilitás? Különös nyilatkozatháború bontakozik ki Pécsett, miután az önkormányzat úgy döntött, mégsem veszi fel az alig két héttel korábban kilátásba helyezett, közel hárommilliárdos hitelt.

A városvezetés nagyobb költségvetési szigort és ennek hatására hamarosan többlettel bíró büdzsét ígér, egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy szokatlanul gyorsan változnak a tervek. Öt év futamidő, 2,76 milliárd forint – ezek voltak annak a hitelnek a főbb mutatói, amelynek felvételét május elején adta hírül a pécsi önkormányzat. A felhívás meg is jelent az európai uniós közbeszerzési értesítőben, a legfontosabb feltételekkel együtt. Két hétnek sem kellett azonban eltelnie, hogy a városvezetők bejelentsék: visszavonták a pályázatot. A pontos okokat pedig csak találgatni lehet.

Három évre szóló finanszírozási program indul, ezért még sincs szükség a hitelre – indokolta sajtótájékoztatóján Páva Zsolt polgármester a hirtelen koncepcióváltást. Ennek a tervnek a részleteiről azonban egyelőre nem árulnak el információkat. A polgármester mindenesetre állítja: folyamatos tárgyalásban vannak az önkormányzat számláit vezető OTP-vel arról, miként lehetne kedvezőbbre váltani a már meglévő hitelek összetételét. A város korábbi irányítói több kölcsönt devizában vettek fel, s az önkormányzatnál a kulturális fővárosi beruházásokhoz 2009 előtt igénybe vett hitelek konstrukcióját is elhibázottnak tartják.

A városi ellenzék ennél sokkal sötétebb képet vázol fel; ők azt állítják, a visszamondásának valódi oka az, hogy egyetlen jelentkező sem érkezett a közbeszerzésre. Ha ez így lenne, nem volna egyedi eset. 2009-ben már volt egy olyan hitelpályázat, amelynél egy bank sem tartotta megbízhatónak Pécset.

Az ingatlaneladásokból az idén 3 milliárd forint bevételt terveztek, de a szocialisták szerint eddig sem ebből, sem a Zsolnay gyár értékesítéséből nem folyt be pénz, és ismeretlen az iskolabezárásokkal, intézményátszervezéssel elért megtakarítás is.

Az önkormányzatnál mindenesetre ígérik: a költségvetés hamarosan nem egyszerűen rendbe jön, 2013-tól már négymilliárd körüli többlete is lesz. Ahhoz, hogy sikerüljön betartani ezt az ambiciózus vállalást, vagy nagyon komolyan át kell ütemezni a hiteltörlesztést, vagy máshol kell találni lehetőséget a spórolásra. Az idei büdzsében 2,3 milliárdos éves deficittel számoltak, a teljes adósságállományról pedig 2009 végi a legutolsó hivatalos adat, ekkorról 34,1 milliárd forintról számolt be az Állami Számvevőszék.

OTP Zsolnay önkormányzat hitel Pécs megye pályázat
Kapcsolódó cikkek