Magyar gazdaság

Vége a rendkívüli állapotnak Szegeden - Behódoltak Botkának?

Megállapodás született Szegeden Botka László polgármester és a közgyűlési mandátumok felét birtokló Fidesz-frakció között, így a városban május 28-án feloldhatják a rendkívüli pénzügyi helyzetet.

Bár a gazdálkodásról szóló vitában korábban mindkét fél mereven ragaszkodott az álláspontjához, most mégis szinte teljes egészében a szocialista városvezető elképzelése érvényesült.

Az IKV így az idén 600 millió forintot fizet be a város kasszájába, bár korábban a közgyűlés csupán 370 millióról határozott. Elfogadta a Fidesz azt a kérést is, hogy olyan városi cégek, amelyek negatív üzleti tervet nyújtanak be, ne kaphassanak többlettámogatást az önkormányzattól.

A korábbi vitákban azt hangoztatta a jobboldal (ez nem csupán a Fidesz, egy jobbikos szavazattal együtt van meg a testületi többségük), hogy ez nem megoldható, mert a várostól egyre kevesebbet kapnak ezek a vállalatok.
A megállapodás azt jelenti, elhárult a fizetésképtelenség veszélye a csongrádi megyeszékhelyen. Április közepe óta a város csak a lejárt kötelezettségeit fizette ki. Botka akkor úgy számolt, júniusig, legkésőbb júliusig lehet elég az az összeg, amely a város költségvetésében megmaradt.

Botka polgármester Szeged frakció Fidesz ikv
Kapcsolódó cikkek