Magyar gazdaság

Washington máris kipenderítené Strauss-Kahnt

Dominique Strauss-Kahn őrizetbe vétele miatt az Egyesült Államok felszólította a Nemzetközi Valutaalapot, hogy nevezzen ki ideiglenes vezetőt a szervezet élére.

A konkrét esettel kapcsolatban ugyan nem nyilatkozhat, ám Strauss-Kahn nyilvánvalóan jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy vezesse az IMF-et - hangoztatta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter New Yorkban, hozzátéve, hogy a Valutaalapnak ideiglenes vezetőt kell kineveznie.

Az IMF igazgatóságának környezetéből olyan hírek terjedtek el, melyek szerint a menedzsment kapcsolatba akar lépni a Rikers szigeten őrizetben tartott Strauss-Kahnnnal, hogy megtudja, ragaszkodik-e posztjához a szexuális erőszak kísérletével vádolt vezető. Az IMF ugyan felmentheti Strauss-Kahnt, de az AFP értesülései szerint a szervezet inkább azt szeretné elérni, hogy a vezető saját akaratából mondjon le. Az IMF eddig hivatalosan csak annyit közölt: még nem léptek kapcsolatba a letartóztatott ügyvezető igazgatóval, de erre hamarosan sort kerítenek.

Mint arról beszámoltunk, közben egyre intenzívebbé válik a harc a Valutaalap vezetői szerepének betöltésével kapcsolatban. A lemondás amúgy is érett, hiszen a politikus a legesélyesebb jelölt volt a 2012-es francia elnökválasztáson. Utódlásáért is megkezdődött már a harc, ezt legfeljebb felgyorsítják a mostani események.

Az európai vezetők elutasították azokat a felvetéseket, miszerint a következő elnök nem európai származású lesz. Angela Merkel német kancellár ezt azzal indokolta, hogy jelenleg Európában van a legnagyobb baj, az adósságválság elég „jó ok” arra, hogy egy esetleges utód megint az öreg kontinensről származzon. A keddi német lapok emlékeztettek arra, hogy a kancellár egy évvel ezelőtt az európai partnerek heves tiltakozása ellenére keresztülvitte, hogy az IMF vegyen részt a görög, az ír és a portugál mentőcsomagban. Berlin attól tart, hogy amennyiben a valutaalap élére egy feltörekvő ország jelöltje kerül, az IMF számára Európa már kevésbé lesz fontos.

Ezt a szándékot erősítette meg José Manuel Barroso , az Európai Bizottság elnöke is, aki közölte: az unió javasol majd jelöltet, ha Strauss-Kahn lemondana. Washington egyelőre nem nyilatkozott arról, ragaszkodnak-e az eddigi állapot – az IMF-t európai, a Világbankot amerikai vezeti – fenntartásához. Jay Carney fehér házi szóvivő hétfőn csak annyit mondott: bízik abban, hogy az IMF képes lesz az európai adósságválság hatékony kezelésére.
 

letartóztatás geithner IMF utód szexuális erőszak Valutaalap Strauss-Kahn
Kapcsolódó cikkek