Magyar gazdaság

A csehek nem haboznak: 24 órára megbénul az ország

A szakszervezetek döntése szerint csütörtökön 24 órára országszerte leállnak a vonatok, a távolsági buszok és több nagyobb városban a tömegközlekedés is.

Elutasították Petr Necas miniszterelnök felhívását a cseh szakszervezetek, hogy lépjenek vissza a csütörtökre bejelentett országos közlekedési sztrájktól. Necas szerda délelőtt rendkívüli ülésre hívta egybe az érdekegyeztető tanács tagjait, hogy még egyszer megpróbálja rábírni a szakszervezeteket a csütörtöki akció visszavonására.

A Cseh-morva Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (CMKOS) szerint a tiltakozó akciót azonban nem ők, hanem a közlekedési szakszervezetek koalíciója szervezi, amely nem tagja az érdekegyeztető tanácsnak. "A CMKOS ha akarna, sem dönthetne a sztrájk ügyében" - mondta az egyik szakszervezeti vezető. "Szeretném hangsúlyozni, hogy ismételten felszólítottam a szakszervezetek vezetőit a csütörtöki sztrájk visszavonására. Ez a sztrájk semmi jót nem hoz az országnak, abszolút semmi pozitívumot. Az eredmény az lesz, hogy megnő a feszültség, gazdasági károk keletkeznek, sérülnek sok százezer olyan ember érdekei, akiknek a tiltakozáshoz semmi közük" - jelentette ki a miniszterelnök az érdekegyeztető tanács ülése utáni sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a közlekedés leállása hatalmas károkat okoz az egész országnak.

Josef Stredula, a KOVO nehézipari szakszervezeti szövetség elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezeteknek joguk van a sztrájkra, s rá kell mutatni, hogy hibák történtek. "Nem célunk, hogy kárt okozzunk az embereknek. Úgy gondoljuk, hogy egy problémákkal teli nap később több évre nagyobb kényelmet biztosíthat" - szögezte le Stredula. A kormányfő a találkozón ígéretet tett arra, hogy az egészségügyi reformról szóló, péntekre tervezett szavazást a koalíció későbbre halasztja. A törvénytervezetet hétfőn az érdekegyeztető tanács is megvitatja.

A szakszervezetek döntése szerint csütörtökön 24 órára országszerte leállnak a vonatok, a távolsági buszok és több nagyobb városban - egyebek között Prágában, Brnóban (Brünn), Olomoucban (Olmütz), Opavában, Zlínben - a tömegközlekedés is. Néhány városban és országos közúton torlaszokat terveznek emelni a tiltakozók. A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája, amelynek keretében egyebek között tíz százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, 2030-tól 65 évre, 2041-től pedig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat. A miniszterelnök már kedden bejelentette, hogy a közlekedési tárca legalább 200 autóbuszt és mintegy 100-150 kisbuszt kölcsönöz magáncégektől a csütörtöki országos közlekedési sztrájk idejére.

sztrájk Csehország közlekedés szakszervezet cmkos cseh kovo
Kapcsolódó cikkek