Magyar gazdaság

Az S&P lépése végigsöpört az eurózónán

Emelkedtek az unió periférikus államainak kötvényhozamai, miután a Standard&Poor’s befektetésre egyáltalán nem ajánlott kategóriába sorolta Görögországot.

Spanyolország két különböző lejáratú állampapírt bocsátott ki kedden, összesen 5,42 milliárd euró értékben. Mindkét papír átlaghozama emelkedett az előző kibocsátáshoz képest részben a Görögországnak nyújtandó új segélycsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok miatt. 
 
A 12 hónapos kincstárjegyből 3,96 milliárd eurónyit dobott piacra, amelynek az átlaghozama 2,965 százalékra nőtt a május 17-én kibocsátott azonos lejáratú kincstárjegy 2,546 százalékáról.

A hosszabb lejáratú, 18 hónapos futamidejű kötvényből 1,46 milliárd eurónyit adtak el. Az átlagos hozam az egy hónappal korábbi 3,095 százalékról 3,260 százalékra emelkedett. A rövidebb lejáratú állampapírra 2,9-szeres volt a túljegyzés, a hosszabbikra pedig 3,9-szeres.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Standard & Poor''s agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú futamidejű államadós-besorolását hétfőn. Az euróövezeti tagország szuverén adósosztályzata az S&P lépése nyomán a nemzetközi hitelminősítők által kockázati besorolással ellátott összes államadós közül a leggyengébb.

A görög államadósságért is magasabb hozamot kellett fizetnie az államnak, mint a legutóbbi aukción. A 26 hetes lejáratú kötvények átlagos hozama 4,96 százalékra ugrott és 2,58-szoros volt a túljegyzés. A legutóbbi jegyzésen a hozam 8 bázisponttal alacsonyabb volt, s akkor 3,58-szoros túljegyzést regisztráltak.

A görög miniszterelnök mindössze úgy kommentálta a S&P lépését, hogy a hitelminősítő nem veszi figyelembe azokat az „intenzív tárgyalásokat”, amelyeket az ország folytat az unióval az EKB-val és az IMF-fel az államcsőd elkerülése érdekében.

A periférikus országok miatti aggodalmak felerősödése következtében az olasz államkötvények hozama is emelkedett. Olaszország 5 éves államkötvényeket értékesített 3,5 milliárd euró értékben, amelyek átlagos hozama az előző 3,77 százalékhoz képest 3,9 százalékra ugrott.

Rekord magasra ugrottak a hozamok a portugál és ír aukción is. Az ír papírok hozama 11,389 százalékon és a portugáloké 10,684 százalékon új rekordot ért el, és csúcson van a görög és ír öt éves CDS-ek árfolyama is 1614, illetve 778 bázispontnál.

leminősítés Portugália hozam S&P EU kincstárjegy kötvény Görögország periférikus állampapír
Kapcsolódó cikkek