Magyar gazdaság

Bini Smaghi: Vegyék komolyan az élelmiszerár-emelkedést

A központi bankoknak már nem a maginflációt kellene figyelembe venniük az inflációs célok teljesítésének értékelésekor - írja Lorenzo Bini Smaghi, az Európai Központi Bank (EKB) Igazgatótanácsának tagja a Financial Times hétfői számában.

Bini Smaghi érvelése szerint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése olyannyira elhúzódott, hogy az olyan mutatók, mint a maginfláció, amely ezeket az árváltozásokat nem veszik figyelembe, elvesztették hasznosságukat. A szakember úgy fogalmaz: "a maginfláció már nem hasznos mutató a monetáris politika számára, ezért valószínűleg el kellene vetni annak használatát".

A maginfláció a fogyasztói árindex változásának élelmiszer- és energiaárak nélkül számított mutatója. Elemzők azért tartják hasznos adatnak, mivel történelmi távlatban az élelmiszer- és energiaárak sokkal volatilisebbek a többi termék áránál, így alkalmas az időszaki hatások miatt bekövetkező árváltozások kiszűrésére.

"Ezek a változások most egyáltalán nem voltak rövid életűek, igenis tartós hatást fejtenek ki" - írja Bini Smaghi hozzátéve, hogy az megfékezése most különösen fontos.

Kedden nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint az euróövezeti infláció 2,7 százalék volt májusban, ami magasabb az EKB céljának számító "két százalék körüli, ám azt meg nem haladó" szintnél.

fogyasztói áremelkedés EKB Smaghi infláció árindex euróövezet
Kapcsolódó cikkek