Magyar gazdaság

Ekkora jövedelemnövekedést vár a Kopint-Tárki

A piaci átlagnál optimistább a Kopint-Tárki kutatóintézet, frissen kiadott prognózisuk szerint a beruházások is növekedhetnek az év második felében, és a lakosság is fogyasztani kezd.

Annak ellenére, hogy a globális növekedés 4 százalékról indult, a várakozásokban fokozott bizonytalanság tükröződik – mondta Nagy Katalin, a Kopint Alapítvány igazgatója. A háttérben az adósságválságokat és az inflációs nyomást említette. Az Egyesült Államokban minden jel arra utal, hogy az ingatlanpiacról induló válságot még mindig nem sikerült leküzdeni, de az eladósodás már fenyegető mértékű. A kínai gazdaság tekinthető a világgazdaság motorjának, azonban ott is gondot okoz az Jövőre lassulás várható, de összességében a világgazdaság jó állapotban van.

Nagy a bizonytalanság a pénzpiacokon, a magas inflációs nyomás ellenére csak az EKB lépett egyelőre kamatpolitika terén. A Fed alapkamata jövő év második feléig a mostani, 0,25 százalékos szinten maradhat. Az euró jelenlegi erős szintje nem indokolható, az alapján, hogy milyen hírek keringenek az eurózóna széteséséről. Attól lehet tartani, hogy további országokra terjed át a válság, mivel nincsenek olyan mechanizmusok, amelyek ezt a helyzetet kezelni tudnák.

Az EU új tagországainak kilátásai lényegesen jobbak, mint az eurózóna perifériájáé, de ez jövőre nem fog érdemben gyorsulni – fejtette ki Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Ezt a sok helyen elmaradt fiskális kiigazításokkal magyarázta. A felzárkózás 2008 után lelassult, csak néhány országban folytatódik 2012-ig. Az a feltevés, hogy a magánfogyasztás átveszi a húzóerő szerepét a gazdaságokban, nem teljesült, továbbra is az tölti be azt – fejtette ki a közgazdász.

Szlovákiában és a balti országokban gyors a foglalkoztatás bővülése, a térség többi országában csak stagnálás vagy visszaesés látható. Az országok többségében 2012 végén is csak a 2010-es, szerencsésebb esetben a 2009-es szinten várható. Több országban lehetővé tette a kedvező pénzpiaci megítélés a kiigazítás halogatását, de ez idén már nem folytatható.

A legközelebb csatlakozó Horvátország sok felzárkózási korláttal szembesülhet, amelyek a volt szocialista országok többségében is jelentkeztek. A gazdasági fejlettség terén viszont már most Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonló teljesítményt nyújt.

A Kopint-Tárki szerint a 3 százalékos növekedést valószínűleg eléri idén a magyar gazdaság – ismertette Palócz Éva, a Kopint-Tárki igazgatója. A háztartások fogyasztásában 1,5 százalékos emelkedést várnak a szakértők, ugyanakkor a beruházások 2,5 százalékkal emelkedhetnek. Idén az export és az közötti olló szűkül, 0,3 százalékpontra. A termelési oldalon a mezőgazdaság 15 százalékos növekedése mellett az ipar nagy pozitív hozzájárulása okozza a növekedést. A növekedési prognózis legsúlyosabb kockázati tényezőjének a lakossági megtakarítások alakulását nevezte Palócz Éva. A reáljövedelem 4-5 százalékkal emelkedhet, de ennél lényegesen kevesebbet költ. Eközben a alig mérséklődik, és a foglalkoztatás terén is csak lassú emelkedést várnak a szakértők.

 

foglalkoztatás felzárkózás jövedelem növekedés Bartha Attila megtakarítás palózc éva Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek