Magyar gazdaság

Hamarosan félmillió üres álláshely lesz Ausztriában

Az osztrák Ipari Szövetség (IV) szerint a korai nyugdíjaztatás a jövőben drákói létszámhiányt fog előidézni. Az osztrák politikának ezért meg kell reformálnia a képzési rendszert.

íz osztrák vállalat közül nyolc máris hiányt tapasztal a szakképzett munkaerő terén – hangoztatta Veit Sorger, az IV elnöke az osztrák vezető vállalatokról szóló tanulmány ismertetésekor. A szakértők szerint a helyzet a következő években tovább romlik.

"Németországban a következő 15 évben 5 millióval több ember megy nyugdíjba, mint ahányan megjelennek a munkaerőpiacon. Ha a tízes szorzót közvetlenül Ausztriára alkalmazzák, akkor azzal kell számolni, hogy hamarosan félmillió dolgozó hiányzik majd az osztrák munkaerőpiacról. Az IV elnöke szerint nagy a veszélye annak, hogy a vállalatok emiatt nem telepednek le Ausztriában, sőt, többen el is hagyhatják az országot.

Wolfgang Eder, a Voest vezetője ugyanakkor úgy látja: a gondot elsősorban nem a fiatalok alacsony száma, hanem a képzési struktúra jelenti. Az ipari területekre készülő tanulók jelentős része egyetemre megy, ahol olyan szakokat választ, mint a szociológia vagy a politológia. Így nem jelentkezik kellő számú szakmunkás az osztrák vállalatoknál és a fiatalok olyan szakmákban próbálnak elhelyezkedni, amelyekre már nincs kereslet.

A Voest főnöke szerint a probléma megoldására az osztrák politikának meg kellene reformálnia a képzési rendszert és növelnie a nyugdíjkorhatárt. Eder szerint a jelenlegi szabályok arra sarkallják a dolgozókat, hogy menjenek nyugdíjba ahelyett, hogy még két évet dolgoznának. A Die Presse felvetette, hogy a vállalatok gyakorlatilag nyugdíjba hajszolják az alkalmazottaikat. A Voest vezetője elismerte, hogy a múltban ez volt a helyzet, de – mint fogalmazott – már tanultak belőle.

Eder a lapnak adott nyilatkozatában kritizálta az Európai Unióban a nagyvállalatok érdekképviseletével kapcsolatos hozzáállást. Mint mondta, a civilszervezetek folyamatosan megvalósíthatatlan környezetvédelmi célokért lobbiznak Brüsszelben. Ezért a vezérigazgató szerint elképzelhetetlen, hogy a Voest által tervezett második acélmű egy uniós országban épüljön meg, ehelyett a vállalat a Fekete-tenger partján vagy a Földközi-tenger keleti területein néz megfelelő helyszín után, de erre vonatkozólag csak jövőre közöl konkrétumokat.

voest lobbi munkaerő szakképzett dolgozó Ausztria
Kapcsolódó cikkek