Magyar gazdaság

Kósa: Tétényi Éva felel Esztergom csődjéért

A politikusoknak is legyen felelőssége - az a polgármester, alpolgármesterek és önkormányzati képviselők, akik ténylegesen csődbe visznek egy önkormányzatot, tíz évig ne legyenek válaszhatók; ezt javasolja Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere.

A politikus az önkormányzati törvény őszi módosításához beterjesztendő javaslatának részleteiről a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában nyilatkozott. Ma az önkormányzati csőd gyengén szabályzott, ad abszurdum még a nyilvánvalóan aggályos eseteket sem bünteti.

Többek között ezzel indokolta Kósa Lajos saját javaslatát, amelyben - az önkormányzati törvény átírásának keretében - többek között rögzítenék azt is, hogy tíz éven át ne legyen választható az a polgármester, alpolgármesterek, illetve testületi tagok, akiknek hivatali idejében illetve képviselői megbízatása alatt megindult az adott önkormányzat ellen az adósságrendezési eljárás. Hozzátette: jelenleg csak néhány önkormányzat ellen folyik ténylegesen ilyen eljárás.

A gazdasági életben az a szabályozás, hogyha valaki ügyvezetőként csődbe viszi a vállalkozását vagy felszámolást kezdeményeznek ellene, az illető utána öt évig nem lehet ügyvezető. Ennek a fajta felelősségnek pedig az önkormányzati irányításban is érvényesülnie kell – hangoztatta Kósa Lajos.

Kérdésre válaszolva az esztergomi önkormányzat helyzetéről Kósa Lajos azt mondta: ott, bár nagy az az önkormányzatot a jelenlegi vezetés vitte csődbe abban az értelemben, hogy bár helyt tudtak volna állni a kötelezettségekért, tehát volt pénz a számlájukon, mégsem fizették ki. Ez a gazdasági törvények hatálya alá tartozó vállalkozások esetében például bűncselekménynek számít – érvelt Debrecen polgármestere.

A Fidesz alelnöke szavai szerint elvileg elképzelhetőnek tartja az összeférhetetlenségi szabály felállítását a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség terén. De szerinte az összeférhetetlenség csak úgy értelmes, ha emellett biztosítják az önkormányzatok parlamenti képviseletét és áttekintik a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt is.
 

Kósa Lajos összeférhetetlenség csődeljárás csőd önkormányzat
Kapcsolódó cikkek