Magyar gazdaság

Meghátrált a kormány munkanélküli segély ügyben

Mégsem csökken három hónapra az álláskeresési járadék maximális folyósítási időtartama - a Pintér Sándor belügyminiszter által pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a folyósítás felső határa az eddigi 270 napról 180 napra csökken – írja a Portfolio.

A komplex törvénymódosító javaslatcsomag a közfoglalkoztatást érintő valamennyi kérdést szabályozza, és kimondja, megvonható a foglalkoztatást helyettesítő támogatás azoktól, akik a felajánlott közfoglalkoztatást nem fogadják el, illetve a szociális segély is megvonható lesz megfelelő időtartamú biztosítási jogviszony hiánya esetén. A javaslat szabályozza a szociális ellátások együttes maximális összegét is – olvasható a Portfolión.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat nem csak a közfoglalkoztatás kereteit fogalmazza meg, de a munkanélküli és szociális ellátások feltételeit, juttatási összegét is szabályozná.Magyarországon a munkanélküliek álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, vagy keresetpótló juttatásra jogosultak, míg az aktív korúak ellátására jogosult, rendszeres szociális segélyben nem részesülők bérpótló juttatást kaphatnak.

A jelenlegi szabályok szerint álláskeresési járadékra az jogosult, aki álláskereső, és az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik.

A folyósítás további feltétele, hogy az álláskereső nem jogosult rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra, továbbá táppénzt sem kap, és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud neki megfelelő munkahelyet felajánlani.

Az álláskeresési járadék folyósítása két szakaszra tagolódik. Az első szakaszban - amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart - a folyósítás maximális összege az a jogosultság kezdő napján hatályos napi összegének 120 százaléka, ez jelenleg 93.600 forint. A folyósítás második szakaszában ez az összeg egységesen a minimálbér napi összegének 60 százaléka, vagyis 46.800 forint.

A járadékot minimum 73, maximum 270 napig lehet folyósítani. Ha a munkaviszonyt a munkavállaló rendes, illetve a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskeresési járadék a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható feltéve, hogy az álláskereső megfelel a folyósításához szükséges feltételeknek.

törvényjavaslat álláskeresési járadék Pintér munkanélküli segély
Kapcsolódó cikkek