Magyar gazdaság

Orbán: Első körben a gazdagokat lakoltatják ki

Kilakoltatások első részben csak a 30 millió fölötti ingatlanok esetében, és 20 milliónál nagyobb hitelnél lehetnek. A leggazdagabbakat érintik először, mert ők vannak, akik leghamarabb tudnak megoldást találni, a szegények vannak a legvégén - mondta Orbán Viktor a Blikknek adott interjújában. A kormányfő a devizahitelesek problémáján túl kitért a kabinet átalakítására is.

Orbán Viktor a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy első körben a 30 millió forintot meghaladó ingatlanok esetében lesznek kilakoltatások, mert ez a gazdagokat érinti, s mire a szegényebbek sorra kerülnek, nekik már három menekülőpálya nyitva áll majd. Egyrészt bent maradhatnak a lakásukban, amelyet az állam a banktól megvesz, a bentlakó pedig bérlővé válik. A másik, hogy ha a lakó kisebb lakásban is megoldja az életét, s a bank egy kisebbre ad neki hitelt. A harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezek építése nemsokára megindul.

A kormányfő kifejtette, hogy a százezer nem fizető ember jobbára a nagyvárosok környékén él, így hamarosan Budapest környéki állami területeken indulnak meg a lakásépítések, az építkezést közmunkából végeznék, hogy még olcsóbb legyen.

„Családi házakban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni. Könnyűszerkezetes házak, amerikai típusú technológiával. Már a négyzetméter-kalkulációk is elkészültek. A házaspárok 40 négyzetméteres, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának” – ecsetelte a részleteket Orbán Viktor.

A kormányfő a Blikk kérdésére beszélt a kormányátalakításról is. Mint ismert, a miniszterelnök évértékelőjében arra utalt, hogy a kormányától ez a teljesítmény már kevés lesz jövőre. Az interjúban részletezte: a kormány tagokkal eltérő megállapodásokat kötött. Mint mondja, voltak, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet. Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni.

Márciusban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, mely szerint az uniós elnökség végén több jelenlegi miniszter is távozhat a kabinetből.

Arra a felvetésre, hogy sok képviselő visszaélt a költségtérítéssel, a kormányfő azt felelte, hogy a mostani rendszer átláthatatlan. "Szerintem ők nem lebuktak, mind rendes emberek – csak a rendszer átláthatatlan" – tette hozzá.

bérlő kilakoltatás Orbán Viktor kormányátalakítás lakásépítés devizahitelesek
Kapcsolódó cikkek