Magyar gazdaság

Örülhetnek a frankhitelesek: Lassulhat a svájci gazdaság

A KOF gazdaságkutató intézet szerint a svájci gazdaság jövőre lassabban növekedhet, mint korábban várták. Az infláció azonban alacsony marad, így egyelőre nem valószín, hogy változtatni kellene a jelenlegi jegybanki kamatpolitikán.

A svájci gazdaság a korábban vártnál lassabban bővülhet jövőre a frank erősödése miatt, valamint a globális bizonytalanságok is rontják az exportvezérelt növekedést – jelentette ki a KOF gazdaságkutató intézet.

A bruttó hazai termék várhatóan 1,9 százalékkal bővül jövőre az intézet szerint. Az előző, márciusi előrejelzés még 2,3 százalékos növekedésről szólt. Emellett csökkentette előrejelzését az növekedésének vonatozásában: a korábbi 6 százalékról 3,5 százalékra.

A svájci frank eddigi felértékelődésének „váratlanul gyenge hatása volt az exportra” – közölte az intézet. A gazdaság 2,8 százalékkal bővülhet idén, amely megegyezik az előző előrejelzéssel.

Az átlagosan 0,7 százalék lehet idén, és jövőre 1,2 százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme átlagosan. Az alacsony infláció támogatja a Svájci Nemzeti Bank (SNB) expanzív monetáris politikáját.

A KOF intézethez hasonlóan az SNB is úgy látja, hogy alacsony inflációs nyomással néz szembe Svájc. A jegybank szerint idén 0,9, míg jövőre is csupán 1 százalékos infláció várható.

Azonban a jelenlegi expanzív monetáris politika hosszabb távon nem tartható fenn. Az SNB előrejelzése szerint 2013-ban ugyanis a jegybank 2 százalékos célja fölé szaladna a pénzromlás.

frankhiteles Frank Svájc gazdaság svájci gazdaság
Kapcsolódó cikkek