Magyar gazdaság

Századvég: A lakosság nem tartja igazságosnak a korkedvezményt

A Századvég május végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a választók nagy többsége nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit. A magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a fennálló rendszeren – írja a Hírszerző.

A Századvég által megkérdezettek elsöprő többsége: 93 százaléka hallott a rendvédelmi dolgozók által szervezett demonstrációkról ügyben. Mindössze 6 százalék nem értesült az eseményekről. A választókorúak körülbelül egyötöde (21 százalék) vélekedik úgy, hogy a kormánynak a jelen helyzetben nem kellene hozzányúlnia a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának rendszeréhez – írja a Hírszerző.

A nagy többség, a megkérdezettek 69 százaléka ellenben úgy vélekedik, hogy változtatni kellene a rendszeren, mert az nem igazságos. A kutatásban részt vevők 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést. A választók politikai önbesorolása szerint is hasonló arányokat találunk, azaz a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten.

Ez utóbbi csoport tagjainak 60 százaléka áll a változás mellett, 33 százaléka tartja helyénvalónak a nyugdíjazás jelenlegi feltételeit. A magukat „középen állóként”, azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70 százaléka váloztatás párti, 21 százalék tartja elfogadhatónak a jelenlegi rendszert. A jobboldaliak körében az első arányszám még nagyobb: 78 százalék, szemben 15 százalékkal, aki nem változtatna.

kedvezményes nyuhdíj rendvédelmi dolgozók nyugdíj nyugdíjkorhatár korkedvezmény
Kapcsolódó cikkek