Magyar gazdaság

Triplán térül meg minden sportba fektetett pénz

„Valamennyi tagország elfogadta az unió első sportmunkatervét, amelyet a magyar elnökség dolgozott ki” – nyilatkozta lapunknak Czene Attila a gödöllői uniós sportügyi záróértekezlet után.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta, az EU-ban a sport új tyerületként jelent meg, az erről szóló munkaterv egyeztetése komoly szakmai kihívás volt. A tagállamoknak igen különböző elképzelései voltak, de mégis sikerült megállapodást elérni. Így három évre meghatározhatták a sportra vonatkozó közös vállalásokat és feladatokat.

„Abban egyetértés van, hogy javítani kell a sport uniós költségvetési pozícióját” – közölte Czene. Valamennyi tagállam nagy várakozással tekint ez ügyben a 2014-es évtől kezdődő többéves uniós büdzsé az idén már alakuló keretszámaira. Az államtitkár szerint ahhoz, hogy létrejöjjön egy önálló sportkeretprogram, valamennyi tagállamot meg kell győzni ennek létjogosultságáról.

A tagállamok versenyképessége növelésének elmaradhatatlan eszköze és garanciája is a sportélet fejlesztése. Több nemzetközi kutatás bizonyította ugyanis, hogy triplán megtérül minden euró, dollár és forint, amelyet a sportba fektetnek.

Szakértők szerint az egészségi állapot alakulásának, fejlesztésének és karbantartásának legjobb eszköze a szabadidőben végzett aktív sporttevékenység. A magasabb nívójú egészség nemcsak következménye a versenyképesebb gazdaságoknak, hanem kiváltója is. A sport munkahelyeket teremt, költést és adóbevételeket generál, társadalmi, gazdasági hatásaival markánsan befolyásolja a nemzetgazdaságok fejlődését.

A szabadidősport fejlesztése révén – az egészséges társadalomnak – köszönhetően nőhet gazdaságaink teljesítőképessége, termelékenysége, összességében növelhető a is. A sport a nevelés egyik legfontosabb eszköze, a családi és társadalmi kötelékek erősítésének katalizátora. Czene Attila kiemelte, a magyar elnökség az uniós sportminiszterek közös fellépését is elérte a sporteseményekhez kapcsolódó illegális szerencsejátékok ellen, melyek – a doppinghoz hasonlóan – alapjaiban veszélyeztetik sport tisztaságát, és átlépik az országhatárokat is.

Az államtitkár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, Jacques Rogge-gal is tárgyalt ez ügyben. Az olimpiai mozgalommal való együttműködés az uniónak azért is fontos, mert a jól megalapozott sportpolitikai döntésekhez az EU-n belül is nélkülözhetetlen a civil sportmozgalmak véleményének, gondolatainak és elvárásainak részletes ismerete. Ennek érdekében alakította ki az unió a strukturált párbeszéd rendszerét is, amely a civilek döntéshozatali rendszerbe történő becsatolásának erősítése érdekében jött létre.

czene szabadidősport sportmunkaterv költségvetés
Kapcsolódó cikkek