Magyar gazdaság

Varga: Ha Demján szerint ez megszorítás, ám legyen

Az államadósság 2018-ban várhatóan a GDP 50 százaléka alatt lesz – mondta Varga Mihály államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában. Azt is kijelentette, hogy nem akarják az „lekerülhetetlennél” jobban megkötni a következő kormány kezét.

Varga Mihály államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, még nem fizetett be az államadósság csökkentését célzó alapba, de kiemelte, hogy készül rá. „Az eddig összegyűlt 46 millió forint is szép összeg. Az emberek gesztusértékűnek tekintik, hogy adakozhatnak az államadósság elleni küzdelemre. Ez esetben fontosabbnak tartom a gesztust, mint azt, hogy mekkora maga az összeg” – tette hozzá.

Az államadósság kapcsán azt mondta, hogy egy átlagos 3 százalékos növekedéssel is felére csökkenhet az aránya a GDP-hez viszonyítva, ha az éves hiány nulla, és a kamatok sem szállnak el.

Hozzátette: „a pontos megítéléséhez viszont előre kellene látni, hogy öt-hat év múlva milyen problémákkal kell szembesülnie az országnak, az euro övezetnek. Ahhoz, hogy a kormány által elkezdett adósságcsökkentés tartós legyen, szükség van továbbá a Széll Kálmán Tervben, és az új Széchenyi Tervben megjelölt intézkedések lazítás nélküli elfogadására. A bizonytalanságot főleg a külső okok jelentik”.
Arra a kérdésre, hogy mennyire kívánják megkötni a következő kormány kezét elmondta, „nem akarjuk az elkerülhetetlennél jobban megkötni a következő kormány kezét.

Emlékezetes, Orbán Viktor korábban úgy nyilatkozott: „egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét”.

Varga úgy fogalmazott, hogy „bizonyos szempontból minden kormány megköti a következő kormány kezét, a mienket is megkötötték az IMF-megállapodással, a hibás konvergencia programmal, az elhibázott 2010-es költségvetéssel. Mi is továbbadunk kereteket a következő kormányoknak. Az államadósság csökkentése bekerült az alkotmányba: addig, amíg nem csökken az államadósság GDP-arányosan 50 százalék alá, addig világos pályát jelöl ki maga az alaptörvény. Ezt persze meg lehet erősíteni egy sarkalatos törvénnyel, de nem tartom feltétlenül fontosnak”.

A Népszabadság felvetette, hogy a választási kampányban nem szerepelt, hogy a kedvezményes nyugdíjak megszüntethetőek lesznek, ahogy a magánnyugdíjpénztári einstand, iskolabezárások, kórházösszevonás sem.

Varga úgy válaszolt, „az sem szerepelt a választási programunkban, hogy Görögország csődbe megy. Viszont az szerepelt, hogy munka alapú társadalmat akarunk építeni. S ebből következett a korkedvezményes nyugdíjasok visszaintegrálása. Sok olyan politikust láttunk már, akik mindent a népszerűségnek rendeltek alá. Gyurcsány Ferenc és társai 2005-ben és 2006-ban olyan döntéseket hoztak, amelyeket kizárólag a népszerűségnek rendeltek alá. Most ennek nyögjük a következményét”.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke egy korábbi beszédében megszorító csomagnak ítélte meg a Széll Kálmán-tervet. „Szerintem Demján Sándor beszéde nagyon fontos beszéd volt. Neki, mint vállalkozónak pontosan kell tudnia, hogy azok a döntések, azok a lépések, melyek megszületnek, éppen azt szolgálják, hogy a magyar vállalkozói szektor levegőhöz, forrásokhoz jusson, és több munkahely teremtődjön. Ha Demján Sándor ezt úgy ítéli meg, hogy megszorítás, ám legyen” – mondta Varga Mihány, hozzétéve: "én ezzel vitatkozom. Megszorításról akkor beszélünk, ha csak pénzt akarunk spórolni. Ez a kormány átszervezést hajt végre. Ha egy jobban működő rendszerben lesz megtakarítás, örülünk neki, ha mégsem, akkor sem kell kétségbe esni. A makrogazdasági egyensúly nem egyetlen tételen múlik”.

Széll Kálmán-terv adósságcsökkentő alap államadósság magán-nyugdíj Demján Sándor nyugdíjvagyon adósság megszorítás Varga Mihály gazdaság
Kapcsolódó cikkek