Magyar gazdaság

Vége a külföldi rendszámtrükköknek

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerda ülésén egyhangúlag támogatta a közúti közlekedési törvényhez - a bizottság által - készített módosító javaslatot, amely minimálisra szorítja a külföldi rendszámú járművek magyarországi használatát.

Ugyan csak egyhangúlag támogatta a gazdasági bizottság Rogán Antal bizottsági elnök csődtörvényt módosító javaslatát, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt cégek csőd- és felszámolási eljárásaira ír elő speciális szabályokat.

A bizottság levette szerdai napirendjéről az új csődtörvény általános vitára való alkalmasságáról szóló döntést, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten képviseltette magát az első helyen kijelölt bizottság előtt.

Akinek állandó lakcíme van az nem járhat külföldi rendszámú autóval – egyebek mellet ez szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet Rogán Antal nyújtott be. A törvényben első helyen áll az, hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú autóval.

A gépjármű szakma által kért adóváltozások viszont csak az őszi adótörvényekben mehetnek a parlament elé, így azok a jövő év első napjától léphetnek hatályba. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint ugyanis, ha valaki Szlovákiában, vagy éppen Ausztriában szerez be egy járművet, akár 20-30 százalékkal olcsóbban veheti meg.

Ezt kétféleképen teheti meg: céget alapíthat az adott országban, és e vállalkozás részére vásárolja meg a járművet, vagy pedig szerződést köthet egy Szlovákiában működő flottaüzemeltetővel, és a tőle kapott autót használja Magyarországon. Szlovákiában a listaárak ugyan alig különböznek a hazaiaktól, a járműveket terhelő forgalmi azonban jóval alacsonyabb: 20 százalék.

Rogán Antal NEFMI csőd felszámolás külföldi rendszám KRESZ
Kapcsolódó cikkek