Magyar gazdaság

A kínaiak is leminősítenék Amerikát

Újabb hitelminősítő helyezte kilátásba csütörtökön az Egyesült Államok szuverén adósságbesorolásának lerontását: a kínai Dagong Global Credit Rating.

Az utóbbi időben egyre aktívabb, és pénzügyi körökben jó hírnévnek örvendő kínai hitelminősítő vezetője csütörtökön a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok a továbbiakban még több pénzt pumpál a gazdaságba - a Fed által kilátásba helyezett újabb állampapír-felvásárlással -, és nem születik hamarosan megállapodás az amerikai adósságplafon emeléséről vagy a költségvetési kiigazítási programról, akkor az Egyesült Államok adósságbesorolása könnyen abba a kategóriába kerülhet, mint például Spanyolországé.

"Ha Amerikában úgy döntenek, hogy elindítják a mennyiségi enyhítés újabb programját, akkor leszállítjuk az adósosztályzatot" - mondta Kuan Csien-csung (Guan Jianzhong), a Dagong elnöke. (Az Egyesült Államokban épphogy véget ért - június 30-án - a 600 milliárd dolláros mennyiségi enyhítés, azaz a számlapénz-kibocsátás, a Fed máris újabb programon töri a fejét).

Peking attól tart, hogy az újabb monetáris enyhítés miatt tovább gyengülne a dollár, és csökkenne a Kína birtokában lévő amerikai állampapírok értéke. Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, számítások szerint a világon legnagyobbnak számító 3 ezer milliárd dollárt meghaladó devizatartalékának 70 százaléka van amerikai állampapírokban.

A Dagong Global Credit Rating viszonylag új szereplő a nemzetközi hitelminősítő szakmában. Kínai vállalatok hitelminősítésével 1994 óta foglalkozik, de akkor került nemzetközi reflektorfénybe, amikor 2010 júliusában Kína "AA-plusz" besorolása alá, "AA"-ra rontotta az a világ legnagyobb gazdaságának adósi minősítését, ami jóval alatta volt a három nagy nemzetközi minősítő osztályzatának is. Novemberben, a Fed mennyiségi enyhítést fokozó döntését követően pedig még tovább rontotta az osztályzatot.

A Dagong már a világ 60 országában végez hitelminősítést, ebből 26 európai, 23 ázsiai és csendes-óceáni, 10 észak-és dél-amerikai, 6 afrikai. Elemzők szerint a Dagong egyelőre még semmilyen mértékben sem számít komoly tényezőnek a globális piacon, de mindenképpen jelzi, hogy Kína nagyobb beleszólást kíván magának a globális pénzügyekbe is.

Egyesült Államok hitelminősítő Dagong leminősítés
Kapcsolódó cikkek